Hoe maak ik mijn vijver winter klaar?!

De herfst begint, de bomen beginnen hun bladeren te verliezen en de temperatuur daalt. Het wordt langzaam kouder en de dagen worden korter. Het zomerseizoen is voorbij en het vijverseizoen loopt hiermee ook langzaam ten einde. Belangrijk is nu om de vijver voor te bereiden op de winterperiode. Ook rondom de vijver zullen hiervoor een aantal aanpassingen nodig zijn om zo onbezorgd de winter door te komen. Daarom nemen wij graag stap voor stap met u door wat er nodig is voor het najaar onderhoud. Lees hieronder verder.

Wij staan voor u klaar!

  • Professioneel en persoonlijke advies!

  • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!

  • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!

  • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!

  • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Voorkom bladeren in uw vijver

We beginnen natuurlijk met de herfst en dan verliezen veel bomen hun bladeren. Vijver schepnetten komen dan ook goed van pas in deze periode, hiermee kunt u de takken en vallende bladeren uit de vijver scheppen. De bladeren en kleine takken zullen namelijk de vijver vervuilen en vormen op de bodem in korte tijd een sliblaag. Bij dit proces zullen er rottingsgassen ontstaan die schadelijk zijn voor de vissen en ook zorgen voor troebel vijverwater. Dat willen we natuurlijk beide niet.

Sommige vijvers of zwemvijvers hebben een oppervlakte skimmer. Deze zuigt het blad, takjes en stuifmeel van de oppervlakte van het water af. In de herfst zult u de mand van de skimmer met enige regelmaat moeten legen om het zinken van het vuil te voorkomen. Als u geen skimmer heeft en liever ook niet dagelijks met een schepnet het blad van uw vijver wil halen, dan is er ook nog een mogelijkheid om tijdelijk een afdeknet te gebruiken. Afdeknetten voorkomen ook dat de bladeren en kleine takken in uw vijver terecht komen want het net vangt deze op. Het net kunt u in de border of groencontainer ledigen.

– Een welverdiende oppepper– Aangepast voerschema– De hardheid van uw vijverwater– Vijverpomp niet aanzuigen vanaf de bodem!– Vijver ijsvrij houden!– Vijver verwarmen of niet?!– Sfeervolle vijververlichting

Een welverdiende oppepper

Naast het weren van bladeren in uw vijver, adviseren wij om gebruik te maken van Microbe Lift Autumn Winter Prep bacteriën.  Deze vijverbacteriën helpen de afbraak van de bladeren die toch op de bodem zijn gekomen, ander bezinksel en ander organisch vuil te versnellen. Ook helpt de Autumn Winter Prep uw vissen een gezond immuunsysteem te behouden. Specifiek voor de aankomende periode zitten hier bacteriestammen in die ook werken bij koude temperaturen en onder donkere omstandigheden, denk aan ijs en sneeuw.

Aangepast voerschema

De buitentemperatuur daalt in deze periode. Toch zal het vijverwater vroeg in de herfst nog redelijk op temperatuur blijven. Het water blijft net wat langer warmte vasthouden. Toch gaan uw vijvervissen zich in deze periode alvast klaar maken voor de wintermaanden. De vissen worden steeds minder actief, verbruiken steeds minder energie en hebben dan ook steeds minder voer of minder krachtig voedsel nodig naar mate de temperatuur daalt. Het beste is dan ook om uw vissen in de herfstperiode licht verteerbaar visvoer te geven. De hoeveelheid visvoer kunt u ook minderen naarmate dat de watertemperatuur daalt. Als de temperatuur tussen de 12 tot zelfs 8 graden daalt raden wij u Staple of Wheat-Germ visvoer aan. Wheat-Germ staat voor voer met tarwekiemen. Dit maakt het voer licht verteerbaar waardoor ook bij koudere temperaturen uw vissen nog steeds voldoende voedingstoffen binnenkrijgen. Een Staple visvoer bevat ook alle basisvoedingstoffen die de vis nodig heeft, maar niks extra’s zodat er geen overbodige voedingsstoffen in zitten en waardoor het licht verteerbaar is.

Als de temperatuur onder de 8 graden daalt en u wilt nog door voeren of u heeft steuren in de vijver (steuren moeten in de winter in mindere maten doorgevoerd worden met Finisher steurvoer) dan kunt u beter overstappen op een winterkorrel. We hebben zinkend en drijvend wintervoer in ons online assortiment. Het voordeel van de zinkende korrel is dat de vissen niet meer in aanraking komen met de koude buitenlucht. Hierbij blijft het wel belangrijk om het gedrag van uw vissen te observeren. Vissen die namelijk in deze periode niet zwemmen, hebben nauwelijks behoefte aan voer. Het is niet de bedoeling om vissen die stil op de bodem liggen “wakker” te maken met zinkende korrels. Wilt u meer lezen over dit onderwerp, bekijk hier dan het blog “Wat voer ik mijn vijvervissen bij een lagere watertemperatuur?

Wilt u specifiek advies wat en hoeveel u het beste kunt doorvoeren in de winter dan bent u ook altijd welkom om contact met ons op te nemen of langs te komen bij ons vijvercentrum.

De hardheid van uw vijverwater

In de herfst valt meestal veel regen, dit kan als gevolg hebben dat de hardheid van uw vijverwater sterk terugloopt. De KH-waarde geeft de carbonaathardheid aan. De KH-waarde dient als stabilisator voor de PH waarde (Ideale KH- waarde ligt tussen 8 en 12). De PH-waarde geeft de zuurtegraad van het water aan (Optimaal voor de vissen is een waarde tussen 7,0 en 8,5). De KH is dus zeer belangrijk om de PH ook in balans te houden. Want de KH wordt namelijk verbruikt om de pH van uw vijver te bufferen. Wanneer de KH te snel terugloopt, ontstaat er een risico dat de PH ook helemaal in zakt en dit betekent dat u kans heeft op een zuurval. Ook wel bekent als de PH crash. Bij een PH crash verschuift de balans zodanig van de waterkwaliteit waardoor afvalstoffen in het water snel oplopen wat schadelijk is voor het leven in uw vijver. Wij raden u dan ook aan om regelmatig uw water te testen wanneer er veel regen valt. Er zijn meerdere methodes om uw waterkwaliteit te testen. Dit doormiddel van;

Vijverpomp niet aanzuigen vanaf de bodem!

Wanneer de temperatuur daalt, dient er een aanpassing plaats te vinden betreffende de aansluiting van uw vijverpomp. Het is belangrijk dat de pomp niet meer aanzuigt vanaf de vijverbodem. Onder in de vijver blijft het water het warmst. Vissen overwinteren dan ook onder inde vijver in dit water. Het water richting de oppervlakte wordt echter steeds kouder. Wanneer het warmere bodemwater dus wordt weggepompt, krijgen de vissen het steeds zwaarder om te overwinteren.

De beste oplossing is om de pomp het vijverwater hoger te laten aanzuigen. Dit kan bijvoorbeeld door een andere aanzuiging op de pomp met een satelliet. Ook kunt u de pomp aansluiten op een skimmer. Het water zal dan vanuit de wateroppervlakte worden aangezogen. Waardoor het water op de vijverbodem met rust wordt gelaten.

Een andere mogelijkheid is om de vijverpomp te plaatsen op een plateau, wanneer deze aanwezig is, in de vijver. Ook adviseren wij wanneer de vijverpomp beschikt over een energiezuinige stand, de pomp hierop in te schakelen.

Bij ondiepe vijvers is het anders

Bij ondiepe vijvers is het aanzuigen van water met de pomp een ander verhaal.  Onder ondiepe vijvers vallen vijvers van 60 centimeter of minder diep. Hierbij adviseren wij u de pomp stil te zetten in de winter. Ondanks dat u misschien kunt aanzuigen via een extra inlaat, zal het bodemwater toch worden aangezogen. Waardoor het evenwicht in de waterlagen verstoord wordt wat niet goed is voor de vissen.

Houdt er wel rekening mee dat wanneer u de pomp stilzet en wilt opbergen voor de winter, dat u de vijverpomp eerst 24 uur dompelt in pumpcleaner. Hierdoor wordt opdrogen van kalk en indikken van slib aanzienlijk verminderd. In sommige gevallen kunt om energie te besparen ook bij diepere vijvers de pomp uitschakelen in de winter. Echter zijn er dan wel andere handelingen nodig en is dit niet mogelijk bij iedere vijver. Wilt u hier advies over voor uw vijver neem dan contact met ons op of kom langs bij ons vijvercentrum.

Meer dan 25 jaar expert in Vijverbranche!

Vijverwinkel.com is een onderdeel van Vijvercentrum De Scheper. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche. Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteit vijverproducten
– Het geven van professioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Vijver ijsvrij houden!

Ook bestaat er in deze periode weer kans op vorst. Zorg ervoor dat de vijver nooit geheel dicht vriest. Schadelijke gassen kunnen dan niet meer van het water de buitenlucht in, deze giftige stoffen stapelen zich dan op in het vijverwater en zijn schadelijk of zelfs dodelijk voor uw vissen. Ook kan er dan geen zuurstof in het water komen en kunnen de vissen niet naar boven om zuurstof te happen. Dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van een ijsvrijhouder, luchtpomp of skimmer. Hierdoor wordt er een continu wak in de vijver gecreëerd, waardoor er gasuitwisseling en zuurstofwisseling kan blijven plaatsvinden met de buitenlucht. Wees voorbereid om deze problemen te voorkomen. Want je mag nooit het ijs met een voorwerp openslaan om een wak te maken. Dit is schadelijk voor eventueel de vijverfolie of vijverbak en zeker ook schadelijk voor de vissen. Bent u te laat en is uw vijver helaas toch dicht gevroren? Maak dan een wak doormiddel van wat warm water te gieten op een plek.

Wilt of heeft u geen ijsvrijhouder, luchtpomp of skimmer. En wilt u ervan verzekerd zijn dat u vissen de winterperiode goed overbruggen? Er zijn zelfs mogelijkheden om uw vijver geheel te verwarmen.

Vijver verwarmen of niet?!

Vijver verwarming houdt in dat u de vijver zodanig wilt verwarmen dat er dus geen ijsvorming op de vijver kan komen. Maar waarom passen we eigenlijk vijververwarming toe? Wat is het nut?

De vijver verwarmen heeft meestal tot doel om de vissen in de vijver niet bloot te stellen aan hele lage temperaturen, te snelle temperatuur verschillen en tevens om de vijver ijsvrij te houden zodat giftige stoffen de vijver uit kunnen en zuurstof het water in kan.

Meestal wordt vijververwarming toegepast bij koi vijvers. Ook koi vissen zijn koudbloedig en kunnen in principe wel tegen koud water. Maar koi kunnen niet tegen grote temperatuur verschillen van het vijverwater dit geeft ze veel stress wat schadelijk of dodelijk kan zijn. Ook verzwakken vissen dus ook koi in de winter. Ze teren in de winter op hun reserves en eten minder. Hierdoor zijn ze in de winter rustiger en zwakker. Dit is niet erg, dit hoort bij de natuur, in het voorjaar leven ze over het algemeen weer op en worden ze weer sterker en energieker. Maar als u dure vissen heeft wilt u er graag voor zorgen dat ze ook in de winter sterk blijven. Door vijverwarming toe te passen kunt u de thermostaat van de vijver verwarming zo instellen dat deze bij een minimumtemperatuur aanslaat. Als u dan bijvoorbeeld de thermostaat instelt op 1 of 2 graden zal het water nooit bevriezen. Ook kunt u de temperatuurwisseling van zomer naar winter meer geleidelijk laten afzakken zodat er minder grote temperatuur verschillen plaats vinden.

Verwarmde zwemvijver

Niet alleen voor vijvers met koi vissen is een vijververwarming interessant. Ook voor zwemvijvers is het mogelijk om een vijververwarming toe te passen. Hiermee rekt u het zwemseizoen iets langer uit naar de herfst en kunt u in de lente ook al eerder met een fijne temperatuur zwemmen. Vaak wordt een zwemvijver gecombineerd met een koi-vijver dan heeft het verwarmen van de vijver een dubbele functie.

Zelfs voor de Wim Hof Methode liefhebbers is een vijververwarming interessant. U kunt hem ook hiervoor op 1 of 2 graden zetten. Zodat het water wel ijsvrij blijft waardoor u gemakkelijk het water kunt betreden, maar het toch nog zeker koud genoeg is om de methode toe te passen. Heeft u een zwemvijver wat momenteel nog niet verwarmd is en bent u aan het twijfelen om dit toch toe te passen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat.

Sfeervolle vijververlichting

Er zijn dus een aantal technische en hoogstnoodzakelijke factoren die u moet veranderen om uw vijver klaar te maken voor de winter. Maar er zijn ook leuke aspecten aan het hebben van een vijver in het winterseizoen waar u misschien ook over na kunt denken. De dagen worden korter en het wordt steeds eerder donker. We hopen natuurlijk op een witte kerst. Maar ook de herfst heeft zijn charmes met alle herfstkleuren. In deze periode kunt u optimaal gebruik maken van prachtige vijververlichting wat extra opvalt in het donker. Zo blijft het ook met donkere dagen een genot om naar buiten te kijken naar uw vijver en tuin. Wij verkopen verlichting voor in- en buiten de vijver in alle kleuren, maten en stijlen. Kijk hiervoor in onze webshop en kunt u hier niet vinden wat u zoekt? Neem dan contact met ons op of kom langs bij ons vijvercentrum want door onze expertise kunnen wij u vast en zeker verder helpen!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in