Welk voer kan ik het beste gebruiken?

Vijverwinkel biedt u verschillende soorten vijvervisvoer aan. Welk soort voer u kiest is afhankelijk van de soort vijvervissen en de grootte van uw vijvervissen. Maar ook is het afhankelijk van het seizoen. Hieronder meer informatie over de verschillende soorten vijvervisvoer en bij welke vissen die en wanneer die van toepassing komen.

Kwaliteit

Goede mooie gezonde vijvervissen hebben ook goed en gezond voer nodig en daarbij nog de juiste hoeveelheid op het juiste moment. Goede kwaliteit visvoer zorgt voor een betere verteerbaarheid wat weer zorgt voor minder vervuiling in de vijver, minder vis-ontlasting is ook minder vijververvuiling. Dit helpt dus indirect voor een betere waterkwaliteit en een betere vijverwaterkwaliteit zorgt voor minder algengroei in de vijver. Wat op zijn beurt zorgt voor een heldere vijver. Dus visvoer van goede kwaliteit zorgt op langer termijn voor minder werk aan uw vijver en niet alleen gezondere vijvervissen maar ook gezonder en helderder vijverwater.

Koivoer

Koivoer is in de meeste gevallen in de vorm van een korrel. Voor koi’s is het van belang dat de soort visvoer goed van kwaliteit is. Een koi moet namelijk veel soorten voedingsstoffen binnenkrijgen om gezond te blijven en ook mooi te blijven. Mooi van kleur en mooi van body. We hebben voer dat u in de zomer kunt voeren en we hebben voer dat u in de winter kunt voeren. Het verschil is dat wintervoer vaak zinkt en er weinig energiewaarde in zit. Aangezien een koi in de winter veel rustiger is en op de bodem zwemt.

Siervisvoer

Siervisvoer is bedoeld voor siervissen. De meest voorkomende soorten siervissen zijn de goudvissen en de goudwindes. In siervisvoer zitten de juiste voedingstoffen voor siervissen. Siervoer is in veel verschillende soorten verkrijgbaar, in ons assortiment hebben korrels, vlokken en speciaal goudwinde voer. De meest voorkomende soort is de korrel waarvan de maat voor siervissen meestal rond de 3mm het meest gebruikt wordt. De maat van de korrel die u moet kiezen is altijd afhankelijk van de grootte van uw vissen.

Steurvoer

Voor steuren is er een speciaal soort steurvoer. Het voer voor steuren moet zinken. Als u kijkt naar een steur ziet u dat hun bek onderaan zit. Omdat steuren niet omdraaien om te eten moeten ze dus vanaf de bodem of wanden eten. Voeren op de vijverwanden is niet mogelijk dus daarom moet het zinken naar de bodem wil het door de steur opgegeten kunnen worden. Ook hebben steuren meer behoefte aan eiwitten dan andere vissen. Voer dus altijd uw andere vijvervissen eerst en daarna uw steuren, zodat de andere vijvervissen verzadigd zijn en niet het steurvoer opeten.

Natuurvoer

Natuurvoer zijn gedroogde insecten die vaak als tussendoortjes worden gegeven aan vijvervissen. Natuurvoer bevat veel eiwitten, waardoor een vijvervis een kwalitatieve bouw blijft behouden of krijgt.

Wat te voeren in de zomer en in de winter

Er zit een verschil tussen de voedingsstoffen en hoeveelheid die vijvervissen nodig hebben in de zomer en in de winter. Vijvervissen zijn koudbloedige en onder de 10 °C neemt de activiteit van vijvervissen aanzienlijk af. Hiermee neemt ook hun energie af dus wordt hun voedselbehoefte minder. Belangrijk is dan om wintervoer voor vijvervissen te nemen omdat hier een verlaagde energiewaarde in zit. Ook zitten hier stofjes in die de weerstand van de vijvervissen verbeteren. Ook voor wintervoer geldt dat je maximaal een keer per dag mag voeren en dat het voer binnen 5 minuten moet worden opgegeten.

Want de hoeveelheid op het juiste moment is ook belangrijk. Als de vijvervissen het niet op kunnen verteert het voedsel in het water wat weer zorgt voor troebel vijverwater en draadalg in de vijver. Het beste kun je de vijvervissen een zodanige hoeveelheid geven dat ze het binnen 5 minuten op eten. Blijft er toch nog visvoer liggen op de vijver na 5 minuten dan kun je dit beter uit de vijver scheppen met een vijverschepnet.

In sommige gevallen is het mogelijk de vijvervissen gewoon helemaal geen vijvervisvoer te geven. Dit hangt af van verschillende factoren zoals; de hoeveelheid vijvervissen, soort vijvervissen en de vijver omstandigheden. Laat u hiervoor altijd adviseren door een van onze vijverspecialisten.