Steur

Steuren worden steeds populairder. Toch is de steur niet altijd geschikt om als vijvervis te houden.

Historie steuren

De steur kent een hele lange historie. Steuren kwamen voor in de prehistorie. Dit betekent dat we te maken met een ijzersterke vissoort. Oorspronkelijk komen steuren uit landen als Rusland, Oekraïne, Hongarije en andere Oostbloklanden.

Later werden deze vissen geïmporteerd in westerse landen. De vissen werden gekweekt voor het vlees en voor de eitjes, beter bekend als kaviaar. Tegenwoordig worden ze over de hele wereld gekweekt. Deze vis is dus niet gekweekt om als siervis in een vijver te houden. Tegenwoordig zien we dit soort vissen in onze vijvers als vijvervissen.

De steur is een bijzondere vis die dus ook om een bijzondere behandeling vraagt. Kunt u daaraan niet voldoen, dan raden wij u aan deze prachtige dieren niet aan te schaffen. Ook over lepelsteuren hebben wij een apart artikel op onze website geschreven.

Houden van steuren

Een steur kopen betekent dat u toch met een aantal zaken rekening dient te houden. Mocht u desondanks toch besluiten om deze prachtige vissen te houden in een vijver, houdt dan rekening met de volgende eisen:

Grote vijver

De steur heeft veel, heel veel ruimte nodig. Dit betekent dat de vijverinhoud boven gemiddeld moet zijn, willen deze prachtige vijvervissen kunnen overleven. Bovendien kunnen ze alleen maar vooruit zwemmen. Daarbij is de wendbaarheid eigenlijk minimaal. Wilt u toch houden ? Geef ze dan ook de ruimte. Indien deze vijvervis onvoldoende ruimte heeft als hij eenmaal volwassen is, zal de kans op sterven aanzienlijk toenemen.

Ze houden ervan om over de bodem of langs de rand van de vijver te zwemmen. Er mogen eigenlijk geen beletsels zijn om de steur vrij te laten zwemmen. Waterplanten zijn dus eigenlijk niet wenselijk. Als in uw vijver draadalg voorkomt, kan ook dit dodelijk zijn voor de steur. Ze zullen zich wellicht vastzwemmen in de draadalgen en daardoor een mogelijk langzame, vervelende dood sterven.

Houdt ook rekening met het feit dat de steur tot wel een meter lang kan worden. De vissen hebben de eigenschap erg snel te groeien bij perfecte omstandigheden. In een klein vijver is het daarom eigenlijk niet wenselijk om dit soort vijvervissen te houden.

Waterkwaliteit

De steur heeft zeer zuurstofrijk water nodig. Het water dient bijzonder helder en bij voorkeur ook nog stromend te zijn. Deze vissen verlangen dus een optimale waterkwaliteit. Indien u beschikt over een vijver waarbij er snel grote temperatuurschommelingen mogelijk zijn, is deze vis eigenlijk niet geschikt om te houden.

Steurvoer is speciaal voor steuren

Het voor voor steuren moet een zeer hoog gehalte vitaminen en proteïnen bevatten. Steurvoer is speciaal voer dat hieraan voldoet. Bovendien moet het steurvoer naar de bodem zakken waar de vissen het op kunnen nemen.

Indien u andere vijvervissen houdt, is de kans groot dat de overige vissen ook het steurvoer zullen eten. De kans dat de steur te weinig voeding krijgt. Steurvoer dient dus apart gegeven te worden. Controleer altijd of ze het speciaal voer ook daadwerkelijk in voldoende mate kunnen eten. Wist u dat de meeste sterven door ondervoeding? Triest maar waar.

Soorten steuren

Er zijn vele soorten. Momenteel wordt geschat dat er 25 soorten zijn. Vroeger waren er nog veel meer. Vele soorten zijn dus al helemaal niet geschikt voor de vijver. We noemen enkele soorten die u tegen kunt komen in de handel:

  • Baeri of Siberische steur
  • Diamant steur of Russische steur
  • Sterlet
  • Stellatus of Spitssnuitsteur
  • Albino steuren

Niet alle soorten steur mogen overigens gehouden worden. De soorten die we vaak in Nederlandse en Belgische vijvers terugvinden zijn de diamant steur en de albino steuren.

Diamant steur

Diamant steuren zijn prachtig vijvervissen. De tekening van dit soort steuren is kenmerkend. Een overwegend zwart lichaam met op de rug uitstulpingen die wit zijn. Hoe beter ‘getekend’ des te mooier de diamant steur is overigens. Sommige exemplaren zijn echt fantastisch om te hebben in een vijver.

Albino steur

De albino steuren zijn helemaal wit van kleur. Hebben dus ook minder ‘tekening’ op het lichaam, maar kunnen ook prima in elke vijver waarin ze de vrijheid hebben.

Zoals voor alle steur soorten geldt, kunnen ook albino steuren tot 1 meter lengte (of langer ) uitgroeien.

Voortplanting

De steur in gevangenschap zullen zich niet voortplanten. Een steur heeft voor zijn voortplanting zoutwater (zeewater) nodig. In gevangenschap is dit bijna nooit aanwezig. In het wild gaan ze in de paringstijd naar zoutwater gebieden om daar hun eitjes te leggen. Daarna gaan ze weer terug naar zoetwater.

Kortom: steuren zijn prachtige vijvervissen, echter dienen wel over veel ruimte en koel, zuurstofrijk water te beschikken om te kunnen overleven.

Bewaren

Bewaren