Steur kopen – Waar moet je op letten?

Een steur kopen voor in de vijver doe je niet zomaar. Steuren zijn speciale vijvervissen. Er zijn hobbyisten die alleen maar steuren houden. Steuren vergen echter nogal wat aandacht. Bovendien zijn er wat eisen waar men rekening mee dient te houden als steuren in de vijver gehouden gaan worden. Een steur kopen betekent dus even opletten! Lees hieronder verder.

Wij staan voor u klaar!

  • Professioneel en persoonlijke advies!

  • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!

  • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!

  • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!

  • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Steur kopen: eisen van de vijver

Als u een steur wilt gaat kopen voor uw vijver, dient u er rekening mee te houden dat de steur speciale eisen stelt aan uw vijver. Een steur kan alleen maar vooruit zwemmen. “Terugzwemmen” zoals vele andere vijvervissen dat kunnen is voor de steuren niet mogelijk. Dit betekent in het geval van de steuren dat er niet teveel of lastige obstakels in de vijver aanwezig mogen zijn. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan overmatige plantengroei, waarin de steur zich kan ‘vastzwemmen’.

Als uw vijver veel last heeft van draadalgen (en dan met name echt veel en lange draadalg) kan ook daar een steur gemakkelijk verstrikt raken. Een steur kopen en dus een vijver hebben die niet aan de eisen voldoet om vrolijk rond te zwemmen is dus eigenlijk weggegooid geld, en belangrijker nog zonde van deze mooie vissen.

– Zuurstofrijk water– Steurvoer is speciaal visvoer– Soorten steuren– Steur kopen: vervoer op de juiste wijze

Zuurstofrijk water

Steuren houden van zuurstofrijk water. Houdt dus het zuurstofgehalte van uw vijverwater goed in de gaten als u steuren gaat kopen. Bedenk daarbij het volgende:

Steuren komen in de natuur vooral voor in open stromend water. Door de stroming van het water wordt ook automatisch veel zuurstof aan het water toegevoegd. In een vijver is vaak sprake van stilstaand water. Natuurlijk wordt de vijver regelmatig gereinigd door middel van een vijverfilter. Ook hierdoor wordt automatisch zuurstof aan het vijverwater toegevoegd. Als bijvoorbeeld de uitstroom terug naar de vijver via een waterval loopt, wordt nog eens extra zuurstof aan het water toegevoegd. Een andere en simpele manier is bijvoorbeeld het gebruik van een luchtpomp in de vijver. Zeker op warme zomerdagen moet men opletten.

Steurvoer is speciaal visvoer

Steuren hebben ook speciaal voer nodig. Er is steurvoer verkrijgbaar dat zich kenmerkt doordat het gemakkelijk zinkt. Het steurvoer blijft dus niet drijven, maar zinkt direct naar de bodem. Als u de steur goed bekijkt, ziet u dat de mond van de steur zich aan de onderkant van het lichaam bevindt. Naast het feit dat de steur ook nog eens speciaal (eiwitrijk) voer nodig heeft, zal het steurvoer dat u koopt direct moeten zinken naar de bodem.

Steuren eten het voer daarna vanaf de bodem en dienen apart gevoerd te worden. De andere vissen eten dit ook graag, dus geef vooraf eten en wen de steur aan een vaste plek.

Soorten steuren

Er zijn vele soorten steuren. De bekendste steur die in Nederlandse vijvers wordt gehouden is de diamantsteur. Ook de albino steuren worden overigens steeds populairder. De sterlet is de kleinste steursoort en ook sierlijk slank met witte randen om de vissen. Ze blijven meestal onder de 100 cm.

Steuren hebben een typische vorm. Ze bewegen bovendien ook nog eens elegant door het water.

Een steur kopen betekent dus in principe dat er voldoende keus is. Er zijn volop soorten steuren verkrijgbaar. In ons Vijvercentrum De Scheper in Oirschot hebben wij doorgaans steuren in alle soorten en maten op voorraad beschikbaar.

Steur kopen: vervoer op de juiste wijze

Als u een steur gaat kopen, zorg er dan voor dat u deze op de juiste manier vervoerd. Afhankelijk van de lengte van de steur, worden steuren meestal in langwerpige plastic zakken vervoerd. De steur moet zich volledig kunnen strekken in de plastic zak. Op deze manier is vervoer van de steur veilig.

Bij thuiskomst laat u de plastic zak met daarin de steur enige tijd (15 minuten) op het vijveroppervlak drijven. Op deze manier past de temperatuur van het water in de zak zich aan, aan de temperatuur van uw vijverwater.

Na deze tijd in acht genomen te hebben haalt u de steur uit de zak en laat hem los in uw eigen vijver. NOOIT het water van de zak in uw vijver vermengen! Door de stress tijdens het transport kan het water extra veel ammonium bevatten wat in het transportwater relatief onschadelijk is. Het mengen van vijverwater kan leiden tot het hoogst giftige ammoniak.

Meer dan 25 jaar expert in Vijverbranche!

Vijverwinkel.com is een onderdeel van Vijvercentrum De Scheper. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche. Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteit vijverproducten
– Het geven van professioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in