Costia herkennen en behandelen

De Costia parasiet is levensbedreigend voor vijvervissen. De Costia parasiet is moeilijk te vinden en kan zich zeer snel vermenigvuldigen doormiddel van rechtstreekse celdeling. Ze gedijen in bijna alle temperaturen boven de 2 graden waardoor deze parasiet zeer gevaarlijk is en veel sterfte kan veroorzaken. De Costia is een eencellige parasiet die behoort tot de Ciliaat soorten ofwel een wimpeldiertje. De Costia parasiet zit voornamelijk in de slijmhuid van de vijvervis. Maar de Costia parasiet kan ook de vijvervis binnendringen via onder andere de cloaca. Lees hieronder verder.

Wij staan voor u klaar!

  • Professioneel en persoonlijke advies!

  • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!

  • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!

  • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!

  • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Hoe merkt u dat uw vijvervissen Costia hebben?

Door Costia krijgen de vijvervissen extra slijmproductie. Dit is vaak moeilijk te herkennen als alleen een melkachtige gloed over de vijvervis. Waar u het beter aan kan herkennen is dat de vijvervissen lusteloos worden, dat ze weinig eetlust hebben en dat ze meer naar lucht gaan happen. Soms zie je ze ook langs dingen of wanden afschuren en snel flitsen door het vijverwater.

Uiteindelijk krijgen de vijvervissen wondjes, waar door verzwakking ook bacteriële infecties in kunnen komen, soms ook gerafelde vinnen, kapotte kieuwen waardoor ze uiteindelijk ook minder zuurstof op kunnen nemen en gaan drijven tegen het oppervlak.

De oorzaak kan van alles zijn. Maar wondjes op de vijvervis, stress door verandering van bijvoorbeeld temperatuur en slechte waterkwaliteit kunnen een oorzaak zijn. Als de vijvervis door stress, verwondingen of door slechte waterkwaliteit zwakker wordt is het dus vele malen meer vatbaar voor Costia.

Als u een heftige Costia besmetting heeft onder uw vijvervissen dan kunt u dat herkennen aan een rode huid bij de vijvervissen, dit komt door stressaders. Ook kunt u dan ingevallen ogen zien als de kieuwen tevens zijn aangetast. De vijvervissen gaan dan vaak zijlings en tegen de oppervlakte drijven met hun vinnen tegen hun lijf aan. Dit omdat ze haast geen zuurstof meer krijgen. Ze ademen dan ook zwaar, ze zijn ernstig verzwakt en kunnen overlijden.

– Hoe herken ik de Costia parasiet?– Behandeling van Costia

Hoe herken ik de Costia parasiet?

De Costia parasiet is zeer moeilijk te herkennen. Maar om ze te vinden moet er een afstrijkje gedaan worden van de slijmhuid. Dit moet onder de microscoop bekeken worden. De Costia parasiet is een boonvormig flagellaat, met 4 flagellen, maar deze zijn zeer moeilijk te zien.

De Costia parasiet gaat niet overal in de slijmlaag zitten maar plaatselijk rond de rug, vinnen, kieuwen en cloaca. Hier moet dan ook een afstrijkje gedaan worden. Als de vijver vis zienbare besmette plekken heeft zoals rode plekken en geïrriteerde schubben dan kan daar het beste een afstrijkje gedaan worden.

De Costia parasiet is ontzettend klein, de grootte varieert namelijk tussen de 15-20 micron en is daarom ook zeer moeilijk te vinden. Om ze op te sporen moet er gekeken worden naar een stroming van vlokjes. Als er vlokken tegen de stroom in bewegen dan zijn dit naar alle waarschijnlijkheid Costia parasieten. Als de stroming aan vlokken zijn gevonden kan de Costia parasiet herkend worden aan zijn bewegelijkheid en het constant rond draaien rond zijn eigen as. Tevens heeft de Costia parasiet in het stadium van vasthechting de vorm van een peer.

U bent altijd meer dan welkom om langs te komen met een potje vijverwater en apart ook een van de “zieke vijvervissen” in een emmer of bak. Met nadruk op, één van de “zieke vijvervissen” want als de vijvervis is overleden verlaten de Costia parasieten de vijvervis en kunnen we de parasiet niet meer vinden. Graag even vooraf contact opnemen om een afspraak te maken met een van onze vijvervisspecialisten dan zorgen we dat we tijd voor u vrijmaken.

Behandeling van Costia

Om Costia te behandelen moet er gekeken worden naar uw specifieke vijversituatie. Inhoud, soort vijver en vijvervissenbestand. Omdat dat bij iedereen verschillend is kunt u het beste contact opnemen zodat een van onze vijverspecialisten uw advies op maat kan geven.

Als u de vijvervissen tegen Costia gaat behandelen is het wel belangrijk dat er goede beluchting aanwezig is, dat apparatuur zoals UVC en Ozon uit staan, en dat absorberende materialen zoals zeoliet of actieve kool verwijderd zijn.

Het komt vrij nauw met een Costia behandeling. Er mogen dan ook geen andere medicatie gebruikt worden tijdens een Costia behandeling. Ook geen andere middelen zoals GH, KH, waterstabiel of Algostabiel.

Costia medicijnen zijn zeer giftig en oxiderend dus u moet u zelf ook goed beschermen tijdens een behandeling. Daarnaast zijn er veel middelen op de markt die niet goed werken. Het beste is om u te laten adviseren door een van onze vijverexperts.

Meer dan 25 jaar expert in Vijverbranche!

Vijverwinkel.com is een onderdeel van Vijvercentrum De Scheper. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche. Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteit vijverproducten
– Het geven van professioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in