Vijver na de winter

De strenge winter is bijna ten einde. Sommige vijvers waren voorzien van prachtige schouwspellen en ijssculpturen. Toch hebben ook veel vijvers problemen gehad met de extreem koude temperaturen. Sommige vijvers zijn zelfs geheel dichtgevroren. Hopelijk heeft de vijver dankzij de goede voorbereidingen geen problemen gekend. En is de vijver de winter goed doorgekomen. In het vijvercentrum stond de telefoon de afgelopen weken rood gloeiend. Het bleek dat er toch meer problemen waren ontstaan door het winterse weer, dan dat men verwacht had.

Zorg dat er ten alle tijd een wak blijft in vijver. Dit kan door gebruik te maken van een luchtpomp of ijsvrijhouder. Hierdoor houdt u een deel van de vijver open waardoor er gasuitwisseling kan plaatsvinden. Een gat hakken in de vijver moet men proberen te voorkomen. De trilling verstoort de winterrust van de vijvervissen, met stress als gevolg.

Bijna tijd voor lente

De lente is bijna in aantocht. Het is dan ook belangrijk om deze overgang bij de vijver zo goed mogelijk te laten verlopen. Het kan zijn dat door vorst schade is ontstaan. Herstel dit zo spoedig mogelijk. Houdt er rekening mee dat voor het verlijmen van PVC, de buitentemperatuur minimaal 5 graden Celsius moet zijn.

UV lamp

Wanneer er een UV filter op uw vijver staat is het belangrijk deze te controleren, waarschijnlijk heeft deze unit stil gestaan gedurende de winter. Of is de UV lamp binnen opgeborgen. Indien de UV lamp met stilstaand water (ijs) heeft gestaan kan het kwartsglas kapot gevroren zijn. Als dit het geval is monteer de UV lamp los en zorg dat er verder (bij ontdooien) geen water in de elektrische unit kan komen. Op deze manier wordt voorkomen dat deze stuk gaat. Vervang het kwartsglas en eventueel gelijktijdig ook de UV lamp.

Filter opstarten

In sommige situaties heeft het filtersysteem door vorst stilgelegen. Zeker als er Koi in de vijver zwemt is het aan te bevelen de filter zo snel mogelijk op te starten, gebruik hiervoor winterbacteriën.

Winterbacteriën

Winterbacteriën zijn speciale seizoensbacteriën voor uw vijver, met bacterieculturen voor lage temperaturen. Deze vijverbacteriën zorgen namelijk voor een voorsprong bij de opstart. De winterbacteriën helpen de afbraak van bladeren, bezinksel en ander organisch materiaal te versnellen. Daarnaast helpen de bacteriën, uw vissen een gezond immuunsysteem te behouden.

Vissen in winterrust

De vijvervissen zullen voorlopig nog in winterrust blijven. Pas wanneer de watertemperatuur tussen de 8 en 12 graden komt, worden de vissen weer actiever. In deze periode is het belangrijk om de vissen goed te observeren om te kijken of zij de winter goed zijn doorgekomen. De weerstand van de vissen is op dat moment dan ook het laagst. Eventueel verzwakte of zieke vissen kunnen in deze periode wat versterking gebruiken. Voed deze vissen bij met wintervoer of eventueel speciaal visvoer dat de weerstand en immuunsysteem van de vijvervissen bevordert.

Vijver opstarten

Wanneer de watertemperatuur weer oploopt tot boven de 12 graden wordt het tijd dat de vijver weer wordt opgestart. UV lampen vervangen, bacteriën toevoegen, filter opstarten. En zo zijn er nog een aantal andere aspecten om rekening mee te houden. Lees hier meer over het opstarten van de vijver.