Waterkwaliteit verbeteren

De optimale waterwaarden voor uw vijver bereikt u door regelmatig vijverwater testen uit te voeren. Door regelmatig de waterkwaliteit te meten en daarna eventueel corrigerende maatregelen voorkomt u problemen met uw vijver. Een slechte waterkwaliteit kan immers leiden tot troebel water, algengroei visziekte of slechte plantengroei in de vijver.

Hoe waterkwaliteit vijver testen?

Er zijn diverse methoden om de kwaliteit van vijverwater regelmatig te beoordelen. Naast gewoon visuele beoordelingen van uw vijver (denk hierbij bijvoorbeeld aan draadalg in de vijver) zijn er grofweg drie methoden :

•    Teststrips
•    Druppelmethoden
•    Elektronische methoden

Met teststrips uw vijverwater testen

Deze methode is erg simpel. Vijverwater testen met teststrips zijn tegenwoordig erg populair en geven u snel een overzicht van de waterwaarden in uw vijver. Voorheen werd gezegd dat deze methode minder accuraat zou zijn ten opzichte van de andere methoden. Tegenwoordig zijn deze teststrips zeer goed te gebruiken om dus snel de waterkwaliteit te bepalen.

Druppelmethoden

Daarnaast worden vijverwater testen door middel van druppelmethodes ook vaak gebruikt. Door middel van het toevoegen van de testvloeistof aan een bepaalde hoeveelheid vijverwater kan snel duidelijk worden hoe bepaalde waterwaarden zich verhouden tot elkaar.

Elektronische methode

Als men vaak het vijverwater wil testen is dit misschien de beste oplossing. Het elektronisch vijverwater testen is voor de echte professionals. Op het elektronisch meetinstrument kan nadat het in contact is gebracht met het vijverwater, digitaal worden uitgelezen welke waarde uw vijverwater heeft. Zeer recent zijn er ook digitale testmiddelen op de markt gekomen die niet met een elektrode werken maar digitaal kleuren uitlezen.

Belangrijke vijverwater testen

Welke waterwaarden willen nu eigenlijk regelmatig testen? De meest gemeten vijverwater  testen die aangeven hoe de kwaliteit van het vijverwater is zijn :

  • PH
  • GH
  • KH
  • NO2
  • NO3
  • NH3/4
  • PO4

Ideale waterkwaliteit

Het is lastig om aan te geven wat nu de ideale waterwaarden voor uw vijver. Dit is mede afhankelijk van de vijver, het vissenbestand en bijvoorbeeld of er planten in de vijver aanwezig zijn.

Vijverwinkel.com geeft u echter een advies op maat nadat u de vijverwater test heeft uitgevoerd bij uw vijver. Via het waterwaardenformulier van onze fysieke winkel (Vijvercentrum De Scheper) kunt u ons die gegevens per e-mail toezenden.

Wij beoordelen daarna deze waarden en zullen u daarna per e-mail adviseren welke maatregelen u kunt treffen om de waterkwaliteit weer op peil te krijgen.

Titel

Ga naar de bovenkant