Vijver tips voor het najaar!

Als we de weerkundigen mogen geloven, begint de herfst op 1 september. De bomen zullen hun bladeren verliezen en de temperatuur zal dalen. Het vijverseizoen loopt hiermee langzaam ten einde en de vijver bereidt zich voor op de winterperiode. Toch zal er in het najaar nog wat moeten gebeuren om de vijver voor te bereiden op de winter. Daarom nemen wij u graag mee in het nodige vijveronderhoud van deze periode. Onze specialisten hebben de najaarstips voor u op een rij gezet!

Wij staan voor u klaar!

  • Professioneel en persoonlijke advies!

  • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!

  • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!

  • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!

  • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Bladeren en takjes in de vijver

Een bekend probleem in deze periode zijn de vallende bladeren, die in uw vijver terechtkomen. De bladeren en kleine takjes zullen langzaam naar de bodem zakken en indien hieraan niets gedaan wordt uiteindelijk een sliblaag vormen. In deze sliblaag kunnen rottingsprocessen optreden, die giftige stoffen kunnen afstoten in de vijver. Dit heeft nare gevolgen voor zowel de waterkwaliteit als uw vissen. Het is dus belangrijk dit zoveel mogelijk in de hand te houden.

– Schepnetten– Afdeknet– Skimmer– Vijverbacteriën voor de herfst– Aangepast voerschema vijvervissen– Waterplanten snoeien– Hardheid van uw vijverwater

Schepnetten

Er zijn diverse mogelijkheden om dit probleem tegen te gaan, de ene oplossing is wat arbeidsintensiever als de anderen. U kunt namelijk met een schepnet de bladeren en takjes van de wateroppervlakte verwijderen. Dit zal dagelijks moeten gebeuren om te voorkomen dat er een sliblaag ontstaat op de bodem. Onze specialisten adviseren het gebruik van een van de professionele schepnetten van Oase. Echter zelfs bij dagelijks onderhoud, zal hier afhankelijk van de begroeiing in de omgeving nog wel wat organisch afval naar de bodem van de vijver zakken.

Afdeknet

Een andere mogelijkheid om vallende bladeren te weren, is de vijver afdekken met een net. Dit voorkomt dat het organisch afval in de vijver terecht komt. Tip! Hou er wel rekening mee dat de bladeren bij grote hoeveelheden af en toe verwijderd worden van het afdeknet. Anders heeft u kans dat het afdeknet doorzakt en het organisch afval alsnog in de vijver terecht komt. Een andere mogelijkheid is het om met wat dunne pvc-buizen bogen te vormen die het afdeknet wat bol laten staan. Er zijn diverse soorten afdeknetten verkrijgbaar. Van los op de rol zodat uzelf de afmeting in de lengte kan bepalen, tot voorverpakte kant en klaar pakketjes. De betere afdeknetten zijn zowel voorzien van bevestigingsogen als grondpennen om het afdeknet te bevestigen.

Skimmer

Geen zin om zelf te scheppen, of vind u een afdeknet te ontsierend voor uw vijver? Bekijk dan eens ons assortiment skimmers. Een skimmer doet namelijk het afzuigen van drijvende vervuiling automatisch door middel van een pompje. Alle drijvende vervuiling wordt daarbij verzameld in een korfje wat eenvoudig weer leeg gemaakt kan worden. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Oase SwimSkim 25. Afhankelijk van de hoeveelheid bladeren en de oppervlakte van uw vijver, zijn er diverse modellen beschikbaar alle maten vijvers. Wilt u weten welke skimmer geschikt is voor uw vijver? Kom dan langs in ons vijvercentrum en laat u vrijblijvend adviseren door een van onze specialisten.

Vijverbacteriën voor de herfst

Onze specialisten adviseren u om naast welke optie u ook kiest om bladeren te weren, dit te combineren met de Microbe-Lift Autumn Winter Prep bacteriën.  Deze zeer speciale vijverbacteriën zitten in een uniek 2-componenten systeem. Ten eerste de vloeibare dosering van bacteriën. Specifiek voor de aankomende periode zitten hier bacteriestammen in die ook werken bij koude temperaturen en onder donkere omstandigheden, denk aan ijs en sneeuw. Deze bacteriën gaan zelfs direct weer verder na het ontdooien indien ze ingevroren hebben gezeten in ijs! Daarnaast zitten er zakjes met een poeder in. Dit poeder bevat cellulase enzymen en cellulase producerende bacteriën. Dit zorgt ervoor dat in het water gevallen takjes en bladeren alsnog versneld worden afgebroken. De ideale oplossing voor de winter dus!

Meer dan 25 jaar expert in Vijverbranche!

Vijverwinkel.com is een onderdeel van Vijvercentrum De Scheper. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche. Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteit vijverproducten
– Het geven van professioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Aangepast voerschema vijvervissen

Natuurlijk zullen ook de buitentemperaturen in deze periode weer dalen, toch zal het vijverwater vroeg in de herfst nog redelijk op temperatuur blijven. Hou er rekening mee dat uw vijvervissen zich in deze periode klaar maken voor de wintermaanden. Voer uw vissen in deze periode licht verteerbaar visvoer. De hoeveelheid visvoer kunt u minderen naarmate dat de watertemperatuur daalt. Wheat-Germ staat voor voer met tarwekiemen. Dit maakt het voer licht verteerbaar waardoor ook bij koudere temperaturen uw vissen nog steeds voldoende voedingstoffen binnen krijgen.

Waterplanten snoeien

Ook de waterplanten in en rondom uw vijver zullen in deze periode overgaan naar het winterstadium. Dat betekend in de praktijk dat de bovengrondse delen van de waterlelies en moerasplanten langzaam vergaan. Het is verstandig deze uitgebloeide bloemen en bruine bladeren van de waterlelies en moerasplanten te verwijderen. Zeker de waterlelies zijn natuurlijk lastig bereikbaar, en het is belangrijk de bladeren niet van de wortelstok af te trekken of breken. Hiervoor wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijverschaar, een goed voorbeeld hiervan is de duo pond tool van Velda of de Flexicut van Oase. Tip! Om waterlelies en moerasplanten bij te voeden kunt u in het najaar alvast groeibollen van Velda in de aarde bij de planten drukken. In het voorjaar als de planten dan weer gaan uitlopen, hebben ze al de voeding bij de hand, en het water is dan nog veel kouder dan nu.

Hardheid van uw vijverwater

Tijdens de herfstperiode valt er meestal veel regen, dit kan als gevolg hebben dat de hardheid van uw vijverwater sterk terugloopt. Daarnaast zal ook de terugval van uw waterplanten invloed hebben op de terugloop van uw KH-waarde. De afstervende en ontbindende waterplanten geven namelijk een grote hoeveelheid C02 af, waardoor verzuring van het vijver milieu een probleem kan worden. Onze vijverspecialisten raden u dan ook aan om regelmatig uw water te testen. In ons vijvercentrum testen wij uw vijverwater gratis. Daarnaast hebben wij ook een ruim aanbod testmiddelen, waarmee u zelf de KH-waarde kunt testen. Gebruik bijvoorbeeld de test strips van Oase.

Test u zelf uw water? Maar wilt u toch ons deskundig advies ontvangen. Vul dan vrijblijvend ons waterwaarden formulier in en ontvang gratis advies van onze specialisten! Tip: indien u minder ervaring heeft in het aflezen van de teststrips hebben we tegenwoordig ook de ProScan teststrips van JBL in ons assortiment. Hiermee kunt u via een app op uw mobiele telefoon de waterwaarden nauwkeurig aflezen.

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in