Hoe onderhoud ik mijn zwemvijver?

Om de zwemvijver na het aanleggen helder en schoon te houden kunt u een filtersysteem met bijbehorende vijverpomp en een zogenaamde UVC-unit gebruiken. Het onderhoud van een zwemvijver kan enorm meevallen als u bij de voorbereiding en planning rekening houdt met een aantal factoren. Maar een goed passend (passend naarmate de inhoud en soort vijver) vijverfiltersysteem is al het halve werk.

Naast een goed vijverfiltersysteem kunnen oppervlakte skimmers ervoor zorgen dat op de zwemvijver vallend bladafval niet naar de bodem zakt, maar keurig wordt afgevangen door de aangebrachte skimmer. Blad wat naar de bodem valt gaat rotten op de bodem en er detoxificatie plaats vindt wat op zijn beurt weer zorgt voor algengroei in het water wat zorgt voor troebel vijverwater.

Om dit probleem nog verder te tackelen kan er ook nog gebruik worden gemaakt van bodemdrains en wandskimmers ook zij zorgen voor extra afvoer van vuil in het water.

Vijverstofzuiger om het helemaal schoon te houden

Bij een zwemvijver kunt u ook nog overwegen om een vijverstofzuiger te kopen. Met een vijverstofzuiger, die u overigens ook bij ons kunt huren, kunt u de bodem van de zwemvijver perfect reinigen. Ingewaaid zand en bladafval, alsook kleine takjes worden op deze manier uit de zwemvijver verwijderd. Er bestaan diverse soorten vijverstofzuigers van robotstofzuigers tot handmatige stofzuigers met diverse capaciteiten.

Waterkwaliteit blijven monitoren

Een zwemvijver is een natuurlijk een organisch goed. Iets wat nooit constant is. De vijver wordt blootgesteld aan allerlei natuurlijke elementen. Zoals regen, onweer, zon, bladinval maar ook ontlasting van vissen, de detoxificatie van afstervende bladeren, waterplanten en noem zo maar op. Al deze factoren hebben invloed op de waterkwaliteit van uw zwemvijver. En de kwaliteit van uw water heeft invloed op de helderheid van uw vijver, niemand wil een troebele vijver. Ook heeft het invloed op de gezondheid van uw vijver, iedereen wil het beste voor de vissen en planten in de vijver maar ook vooral lekker fris gezond water om in te zwemmen.

Om uw vijver helder en gezond te houden en uw biotoop in de vijver optimaal in balans te houden zult u moeten blijven observeren wat de invloeden zijn op uw waterkwaliteit en zult u hier vervolgens op moeten anticiperen. Dit doormiddel van het regelmatig testen van het water op bepaalde stoffen. Dit kunt u heel gemakkelijk zelf doen met een watertest of kunt u ook door ons laten doen door langs te komen met een potje vijverwater dan testen wij het voor u. Met deze test kan er gezien worden welke stoffen de zwemvijver te kort komt of nou juist te veel heeft. Hiervoor kunnen er stoffen worden toegevoegd waardoor de vijver weer terug in balans komt. Door het water op de juiste manier te behandelen kun je het biologisch evenwicht het gehele jaar door blijven ondersteunen.

Er zijn diverse methoden om de kwaliteit van vijverwater regelmatig te beoordelen. Naast gewoon visuele beoordelingen van uw vijver (denk hierbij bijvoorbeeld aan het zien happen van de vissen naar lucht, het zien van draadalg in de vijver of het constateren van een troebele vijver) zijn er grofweg drie methoden:

Dus als conclusie zult u uw zwemvijver altijd moeten blijven controleren en bijsturen daar waar nodig aangezien het een biologisch organisch goed is. Maar daarbij is een grote slag te halen bij de aanleg van de zwemvijver. Als in dit stadia al goed rekening wordt gehouden met het onderhouden van de zwemvijver heeft u hier op langer termijn enorm veel profijt van.

Wij kunnen op maat adviseren bij de aanleg van uw zwemvijver. Neem contact met ons op of kom eens langs bij ons vijvercentrum.