Wat is een lepelsteur?

Iedereen heeft weleens gehoord van steuren. Maar wat is nu precies een lepelsteur? De bek / mond van lepelsteuren bevindt zich onder een afgeplatte lepelvormige neus. Vandaar dat deze soort steur aan zijn naam ‘Lepelsteur’ komt. De lepelsteur kunt u echter niet zomaar in uw vijver houden.

De lepelsteur heet wetenschappelijk tot Polyodon spathula soort. In de vrije natuur kunnen ze ongeveer 2,20 meter groot of lang worden. Deze soort steuren zie je overigens vrij weinig in onze Nederlandse of Belgische vijvers. Het aanbod van gekweekte lepelsteuren is ook niet erg groot.

lepelsteur

Oorsprong

De lepelsteur komt tegenwoordig alleen nog voor in de grote Amerikaanse meren. Ook komen ze voor in de Mississippi Delta. Beide watergebieden kenmerken zich door een zeer hoog zuurstofgehalte. Lepelsteuren – net zoals andere soorten steuren moeten zuurstofrijk water hebben. De natuurlijke populaties zijn in hun voortbestaan bedreigd. Te koop zijn uitsluitend gekweekte exemplaren.

In de vrije natuur voeden ze zich met plankton. Ze zwemmen daarvoor vlak onder het wateroppervlak met hun mond open en eten op deze manier.

Gekweekte lepelsteuren

Er worden tegenwoordig lepelsteuren gekweekt. Het voordeel is dat ze dan ook gewend zijn aan ander voer. Speciaal voor lepelsteuren is er zwevend steurvoer.
Ook vijvercentrum De Scheper heeft regelmatig lepelsteuren op voorraad. Dat is natuurlijk afhankelijk van het aanbod. Als u op zoek bent naar dit soort steuren is het verstandig om even met ons te bellen.

Aparte vijver

Steuren in zijn algemeenheid kunnen niet in elke vijver. Ook voor de lepelsteur geldt dat zijn huisvesting passend moet zijn. In een vijver met erg veel waterplanten is het houden van steuren af te raden.

Steuren moeten de ruimte hebben. Zeker een lepelsteur. Ze bewegen elegant en sierlijk door het vijverwater. Bedenk daarbij dat een lepelsteur niet achteruit kan zwemmen. Ze kunnen dan ook gemakkelijk verstrikt raken in grote bossages vijverplanten.

Een steurvijver heeft dus weinig tot geen planten. Als ze wel in een vijver met veel planten worden gehouden kunnen ze vast komen te zitten. Doordat ze daarna geen zuurstof meer krijgen zullen ze stikken in de vijverplanten. Om toch voldoende zuurstof in het water te krijgen is een ruime watercirculatie noodzakelijk.

Hoe groter de steur, hoe gemakkelijker hij/zij zich weer ‘vrij’ kan zwemmen. Het risico is dus met name bij kleine lepelsteuren groter op ‘vastzwemmen’.

Voer lepelsteur

Gekweekte lepelsteuren eten drijvend voer. Speciaal voor steuren is echter steurvoer ontwikkeld. Dit voer zinkt naar de bodem van de vijver. De bek van de lepelsteur zit aan de onderkant van het lichaam.

Doordat het voer zinkt kunnen de lepelsteuren het gemakkelijker pakken en opeten. Het is dus speciale voeding ontwikkeld voor vissen die voer van de bodem eten.

Vijverwinkel.com heeft een uitstekend assortiment steurvoer. Verkrijgbaar in verschillende soorten verpakkingen en korrelgrootte.

Verdere verzorging

Lepelsteuren leven graag in zuurstofrijk water. Zorg er dus voor dat het zuurstofgehalte altijd op peil blijft. U kunt dit bijvoorbeeld doen door het inzetten van een goede luchtpomp of waterval.

Voor iedereen die steuren houd, is het verstandig een JBL zuurstoftest in huis te hebben om het zuurgehalte regelmatig te controleren. Het kleine zwevende voer raakt daarbij nogal snel op plaatsen die voor de steuren niet bereikbaar zijn. Een goede filterinstallatie die tevens veel waterdoorstroming aan kan is zeker aan te raden. Daarna kan u volop genieten van deze zeer bijzondere vissen.

Bewaren