goudvisGoudvis

De goudvis is een geliefde vis in bijna elke tuinvijver. Goudvissen behoren tot de karperachtigen en zijn vaak in elke vijver te vinden. De goudvis is dus een zeer populaire bewoner in onze vijvers. Waar moet je op letten? Wat eet deze vissen? Allemaal vragen die we hier beantwoorden.

Goudvissen kopen

Een vijver met goudvissen daarin kan enorm ontspannend zijn. Ook de goudvis verdient een goede verzorging en je kunt er jarenlang plezier van hebben. De vissoort behoort zoals gezegd tot de karperachtigen.

Als u goudvissen wilt kopen ga dan naar de speciaalzaak. Let op de hygiëne in de zaak en beoordeel of de vissen op gezondheid en levendigheid.

Voer voor goudvissen

Net als ander karperachtige vissen, betekent dit dat goudvissen alles eters zijn. Toch dient u voor dit soort vissen te zorgen voor een gebalanceerde voeding. Variantie in de voeding is dus ons advies om een gezond bestand in uw vijver te hebben.

Wij hebben visvoer natuurlijk in ons assortiment. Zowel in onze winkel in Oirschot als op onze online winkel vijverwinkel.com.

Verschillende soorten goudvis

Er zijn vele soorten. De bekende goudvis zoals bijna iedereen die kent is oranje of geel van kleur. Maar er zijn ook andere soorten. Vijvercentrum de Scheper kan u buiten de gewone goudvis ook de gele goudvis, Sarasa en Shubunkin aanbieden.

Sluierstaart goudvis

Ook vindt u bij ons regelmatig sluierstaart goudvissen. Deze soort goudvis kenmerkt zich met name door grotere vinnen die zich als een sluier bewegen.

Een zeer elegante goudvis soort dus die ook steeds vaker in Nederlandse vijvers te vinden is.

Goudvis

Verzorging van de goudvis

Bij een optimale verzorging kunnen deze vissen wel tot vijftien jaar oud worden. Het loont dus om je goudvissen goed te verzorgen. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten:

  • Voer zeker niet teveel
  • Verwijder overtollig voer uit de vijver
  • Beoordeel en bekijk de goudvissen bij het voeren

Niet teveel voeren betekent dat u slechts eenmaal per dag de goudvissen voert. Het voedsel dat u geeft moet eigenlijk binnen vijf minuten opgegeten worden door de vissen. Voer dus beslist niet meer. Als het voer niet binnen deze tijd is opgegeten overweeg dan minder te voeren.

Zorg ervoor dat eventueel overtollig voer direct uit de vijver wordt verwijderd. Het voer gaat anders rotten waardoor er allerlei vervelende ziektes in de vijver kunnen ontstaan.

Beoordeel uw vissen regelmatig. Kijk daarbij met name goed naar hun gedrag en de huid. Het gedrag van de vissen moet levendig zijn. Zieke vissen bewegen zich vaak veel minder en gaan stil in het water, vaak in een hoek, liggen. Ook de huid is een belangrijke indicator of de goudvissen gezond zijn. Ziet u plekjes en of stippen op de vissen, dan is de kan groot dat de vissen infecties hebben opgelopen die u kunt behandelen.

Ziektes

Als je de lijst ziet van ziektes die deze vissen kunnen krijgen, wordt je daar dus niet vrolijk van. We geven een opsomming van de meest voorkomende:

  • Witte stip
  • Kieuwwormen
  • Huidwormen
  • Trichodina
  • Costia
  • Karperluis

De meeste ziektes worden veroorzaakt door bacteriële aandoeningen. Dit dient met antibiotica te worden behandeld. Daarnaast kunnen parasieten en schimmels voor de nodige problemen zorgen. Ook die zijn in principe goed te behandelen mits u er tijdig bij bent.

Medicijnen voor zieke goud vissen vindt u in onze webshop.

Het goed beoordelen van uw vissen is dus belangrijk om problemen van ziekte te voorkomen.

Indien u meer wilt weten over deze vissoort kunt u hier meer informatie verkrijgen.

Bewaren