Vijverplanten planten – Hoe doe je dat eigenlijk goed?

Vijverplanten zijn een belangrijk onderdeel van de vijver. Er zijn verschillende soorten vijverplanten die geschikt zijn voor verschillende typen vijvers. Het is dan ook belangrijk om bij het kopen van vijverplanten goed te kijken welke vijverplanten bij uw vijver passen. Als u begint met uw vijver aanplanten, is het belangrijk om eerst te kijken naar welke soorten vijverplanten er zijn en waar ze mogen staan, of drijven, hoe diep, zonlicht of schaduw etc. Zo zijn er bijvoorbeeld waterleliesdrijfplantenmoerasplanten en oeverplanten. Elk van deze vijverplanten heeft zijn eigen kenmerken en vereist ook andere omstandigheden om goed te kunnen groeien. Wanneer je vijverplanten gaat kopen, is het verstandig om goed te kijken naar de eigenschappen van de planten. Deze staan vaak op het etiket van de vijverplant beschreven maar hiervoor kunt u ook advies inwinnen bij een van onze vijverspecialisten. Lees hieronder verder.

Wij staan voor u klaar!

  • Professioneel en persoonlijke advies!

  • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!

  • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!

  • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!

  • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Vijverplanten planten

Vijverplanten planten, is een kwestie van goed inrichten van uw vijver en daarbij de juiste vijverplanten kiezen. U moet weten dat er diverse soorten vijverplanten zijn. Waterplanten kopen betekent dat je keuze hebt uit vele soorten. Ze moeten natuurlijk wel op de juiste manier in vijvers worden geplaatst. We kennen de volgende soorten:

Waterplanten kopen doe je meestal bij de vakhandel, een echte vijverspecialist. Hier wordt vaak ook goed advies gegeven hoe vijverplanten geplant moeten worden. Op die manier komen de aangeschafte vijverplanten ook het best tot zijn recht in uw eigen vijver. De meeste in de vakhandel gekochte vijverplanten zullen tevens voorzien zijn van een ‘plantinstructie’. Daarop kunt u veel informatie halen over bijvoorbeeld:

  • Welke tijd de vijverplant te planten
  • Hoe vijverplanten te planten
  • Waar dat u de waterplant het best kunt plaatsen in de vijver
  • Wat u ervan mag verwachten qua hoogte en kleur
  • Hoe de vijverplant te snoeien en wanneer te bemesten.
– Waarop letten als u vijverplanten gaat kopen?– Wanneer vijverplanten planten?– Verschillende soorten vijverplanten planten– Drijfplanten– Moeras of oeverplanten– Waterlelie– Korte samenvatting

Waarop letten als u vijverplanten gaat kopen?

Waterwaarden optimaliseren

Om een optimaal resultaat van uw vijverplanten in de vijver te hebben is het noodzakelijk om op een aantal zaken te letten. Vijverplanten planten betekent dat u ervoor moet zorgen dat:

De waterkwaliteit dient goed te zijn voordat u vijverplanten die te koop aangeboden zijn gaat planten in de vijver. Met name de PH, GH en KH waarde van het vijverwater dient optimaal te zijn om groei en bloei te bevorderen. Te lage of te hoge waardes zullen tot problemen kunnen leiden met betrekking tot plantengroei. De optimale waarden (weergegeven in graden):

  • PH : tussen 7-7,5
  • GH : tussen 10-15
  • KH : tussen 6-10

Vijverwinkel.com heeft de juiste producten in haar assortiment om waterwaarden te optimaliseren en/of bij problemen sterk te verbeteren. Denk aan het huismerk GH Plus en KH Plus. U kunt gemakkelijk zelf uw waterwaardes meten met de Oase teststrips. Hulp nodig? U kunt bij ons langskomen met een watermonster, dan testen wij gratis het water.

Vijverplanten in potten

Vijverplanten worden meestal in potten verkocht bij de vakhandel. Als u vijverplanten planten gaat in de vijver is het het beste om de potten te verwijderen en de wortels van de vijverplant in aarde te zetten. Er is speciale vijveraarde die u hiervoor kunt gebruiken. Vijveraarde is vaak voorzien van de juiste mineralen om groei en bloei te stimuleren. Na het planten van de vijverplanten kunt u de planten wat verzwaren met bijvoorbeeld vijversubstraat grind of kiezelstenen.

Als u besloten heeft om waterlelies aan te schaffen kunt deze weer het beste in een zo groot mogelijke leliemand plaatsen. Op deze manier zullen deze vijverplanten prachtige bloemen blijven geven gedurende de zomer en het najaar. Na het eerste jaar bij voorkeur jaarlijks bemesten met bijvoorbeeld Velda groeibollen XL.

Plantdiepte van planten

Vijverplanten planten is een kwestie van de juiste plantdiepte voor de planten kiezen. Via de informatie die u meestal bij de vijverplanten zult ontvangen, kan gemakkelijk worden afgelezen op welke plantdiepte de vijverplant moet worden geplaatst voor het beste resultaat.

Soort vijver

Ook is belangrijk dat u vijverplanten in sommige vijvers achterwege laat. Zo heeft het absoluut geen zin om in een koivijver vijverplanten te planten. Koi zijn alleseters. In korte tijd zullen uw dure vijverplanten worden opgegeten door de koi karpers.

Wanneer vijverplanten planten?

Wat is nu eigenlijk de beste tijd om vijverplanten te planten in de vijver ? U kunt vijverplanten planten het gehele jaar door, behalve in de winterperiode. Zodra de temperaturen weer wat omhoog gaan kunt u beginnen met het herplanten of beplanten van uw vijver.

De groei en soort vijverplant bepaald natuurlijk of u in hetzelfde jaar nog kunt genieten van de groei en bloei van de aangeschafte vijverplanten.

Verschillende soorten vijverplanten planten

Zuurstofplanten

Onmisbaar in elke vijver. Zuurstofplanten dragen met name bij aan een heldere vijver. De vijverplanten planten betekent dat u direct zorgt voor meer zuurstof in uw vijver. De zuurstofplanten worden helemaal in het water geplant en kunnen dus op verschillende dieptes worden aangebracht. Vaak hebben zuurstofplanten geen wortels. Om zuurstofplanten goed tot hun recht te laten komen (het produceren van zuurstof) dient het vijverwater voldoende mineralen te bevatten. Ook de waterhardheid dient goed te zijn. Liever wat harder vijverwater voor een optimale groei.

We kennen de volgende bekende soorten:

  • Waterpest
  • Fonteinkruid
  • Vederkruid
  • Hoornblad

U kunt zuurstofplanten planten in een vijvermand met Superdensa of een vijvermand met een inlegdoek, vijveraarde en daarbovenop vijversubstraat. Vijversubstraat is luchtig en poreus en dit bevordert de groei nog eens extra. Alleen fonteinkruid houdt van een mix van Superdensa met Lelite. Lelite is lelieaarde wat als vijveraarde met extra klei gezien kan worden.

Drijfplanten

Drijfplanten hebben de eigenschap dat ze los op het vijverwateroppervlak drijven. Door middel van worteltjes, die vrij kort blijven, nemen ze hun voeding op uit het vijverwater. Drijfplanten doen het ook goed in wat zachter water. Ze kunnen daarbij dienen om zweefalgen uit het water te halen.

De bekendste soorten drijfplanten zijn:

Veel verkochte drijfplanten bij ons zijn naast de genoemde soorten:

Meer dan 25 jaar expert in Vijverbranche!

Vijverwinkel.com is een onderdeel van Vijvercentrum De Scheper. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche. Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteit vijverproducten
– Het geven van professioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Moeras of oeverplanten

Deze groep is verreweg het best vertegenwoordigd in de hedendaagse vijvers. Er is dan ook volop keuze uit deze waterplantensoort. Belangrijkste kenmerk van moeras of oeverplanten is dan ze hun voeding uit de bodem halen en dus vruchtbare vijveraarde moeten hebben om goed tot hun recht te kunnen komen.

Ze worden vaak als randversiering om de vijver gebruikt en zijn er in talloze verschillende kleuren. Als u dit soort vijverplanten wilt gaan planten dient u dus ook rekening te houden met de vijveraarde die echt noodzakelijk is voor deze vijverplanten.

Voorbeelden van moeras of oeverplanten zijn:

  • Penningkruid (lysimachia)
  • Dotterbloem (Caltha of Calla)
  • Kalmoes (Acorus)
  • Lissen (Iris)

Waterlelie

De koningin in de vijver. De waterlelie dient echter ook in echte lelieaarde geplaatst te worden, wil zij het best tot zijn recht komen. Hierin zitten speciale kleimineralen die goed zijn voor de waterlelie. Wanneer vijveraarde gebruikt wordt zal het resultaat echt achterblijven.

Daarnaast bent u afhankelijk van het weer. Warm en zonnig weer zorgt voor een snelle groei van deze vijverplant. Bovendien zijn er vele waterlelie soorten die allemaal verschillende lengtes zullen krijgen.

Bij het uitzoeken dient u dus goed te letten op de soort waterlelie die u uiteindelijke selecteert en of deze aan uw verwachtingen zal kunnen voldoen. Deze vijverplanten planten in uw vijver betekent dat u meer kleur gaat toevoegen aan uw vijver.

Let goed op de geschikte plantdiepte. Er zijn talloze variëteiten, maar elke heeft zijn specifieke eisen aan de waterdiepte.

Korte samenvatting

Vijverplanten planten hoeft dus niet moeilijk te zijn. Laat u goed voorlichten en lees daarnaast goed de instructies die meegeleverd worden bij de waterplanten die u aanschaft.

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in