
Een vijverfilter schoonmaken hoe doe je dat?
De techniek achter de vijver waaronder de vijverpomp en de vijverfilter zijn eigenlijk het hart, de lever en de nieren van uw vijver. Zonder de vijverpomp wordt het water niet rondgepompt maar zonder de vijverfilter wordt het water niet gezuiverd. Zonder zuivering, net als het menselijk lichaam bouwen zich te veel afvalstoffen op die uiteindelijk de biotoop van de vijver om zeep helpen met alle gevolgen van dien. Lees hieronder verder.

Filter bij de vijver schoonmaken
Een goed werkende goed zuiverende filter is dan ook zeer belangrijk. Daarvoor is regelmatig onderhoud voor nodig. De filter raakt namelijk verzadigd met afval en heeft dan een onderhoudsbeurt nodig om weer optimaal te kunnen functioneren. Want natuurlijk willen we een prachtige kraakheldere vijver, maar hier willen we het liefst zo min mogelijk voor hoeven doen. Maar helaas, om ons doel te bereiken (heldere vijver) is dit soms noodzakelijk. Hieronder leggen we u uit hoe u de verschillende types vijverfilter kunt schoonmaken.


Schoon maken vijverfilter
Een vijverfilter bestaat uit twee belangrijke processen. Namelijk het vóór filteren en het biologisch filteren. Bij de voorfilter wordt er zo veel mogelijk organische afval uit het water gefilterd. Afvalstoffen zoals ontlasting van vijvervissen, ammoniak, ongezonde vijverbacteriën, afval van bladeren, dode vijverplant resten en al het afval wat nog meer uw vijverwater belast en vertroebelt als het er niet uit gefilterd wordt.
Na het voorfilter proces komt het biologisch filter proces. Hier wordt ammoniak omgezet naar nitriet wat naar nitraat wordt omgezet en uiteindelijk naar stikstof. Dit biologisch proces noemen we nitrificatie en is zeer belangrijk omdat ammoniak en nitriet in een te hoge concentratie giftig zijn voor uw vijvervissen. Ammoniak komt vrij uit de ontlasting van vijvervissen en door ontbinding van ander dood organisch materiaal.
De biologisch filter werkt op bacteriën. Deze bacteriën werken het beste met veel zuurstof en bijna geen organische belasting. Daarvoor wordt er dan ook eerst vóór gefilterd om het grote organische vuil alvast eruit te filteren. Wanneer er te veel organisch afval in de biologisch filter terecht komt, kunnen de goede bacteriën in de biologische filter verstikken. Waardoor ze niet meer hun werk kunnen doen, namelijk, nitrificatie.
Er komt dus water, vrij van grofvuil, in de biologische filter terecht, waar het water doormiddel van bacteriën nog verder gezuiverd wordt en weer in de juiste balans wordt gebracht. Na deze twee processen stroomt er uiteindelijk weer gezond en helder water terug in de vijver.
Dus, een goedwerkende filter, goed onderhouden en met de juiste capaciteit is dus zeer belangrijk voor een goede waterkwaliteit en een heldere vijver.
De voorfilter schoonmaken
Bij de voorfilter moet u met regelmaat de filterborstels, filterzeven of andere filter materie schoonmaken. Ook het afval wat zich opstapelt in de goot van een trommelfilter moet regelmatig verwijderd worden. Hoe vaker u dit doet des te beter natuurlijk voor de waterkwaliteit.
Let op! Alle vijvermaterialen, dus ook de filterborstels moet u reinigen met vijverwater. Zeer belangrijk! Gewoon kraanwater dood alle goede bacteriën in uw filter. Dit geldt vóóral voor de biologische filter want daar zijn de bacteriën de werkende factor, maar ook de voorfilter kunt u het beste met vijverwater schoonmaken. Want ook deze bacteriën heeft u nou juist nodig om uw waterkwaliteit in balans te houden.
U wilt natuurlijk niet het afval wat net gefilterd is schoonmaken in uw vijver. Daarvoor pakt u bijvoorbeeld een emmer of bak. Vult deze met vijverwater en reinigt hierin uw voorfilters. Het water uit de bak gaat natuurlijk niet terug in de vijver.

De biologisch filter schoonmaken
Op het biologisch gedeelte van het filter moeten we extra zuinig zijn. De goede bacteriën zitten genesteld in het filtermateriaal en deze willen we zo min mogelijk kwijtraken. Dit moet dan ook extra voorzichtig schoongemaakt worden zodat er zo min mogelijk bacteriën verloren gaan. Dus ook dit gedeelte van de filter moet u met vijverwater schoonmaken en hier moet u minder grondig te werk gaan dan bij de voorfilter. Tevens moet u het filtermateriaal niet te lang of het liefst zelfs helemaal niet droog laten staan omdat dan ook bacteriën kunnen afsterven. Dus houdt het continu een beetje nat met vijverwater.
Ook is het belangrijk dat u zo snel mogelijk de vijverfilter weer aanzet zodat de bacteriën in het biologische gedeelte weer nieuwe afvalstoffen krijgen om zich mee te voeden zodat ze niet afsterven.
Dit is grofweg de basis van het schoonmaken van vijverfilters en de basis factoren waar u rekening mee moet houden. Er zijn verschillende types vijverfilters. Hieronder leggen we van een aantal veel verkochte vijverfilters verder uit hoe u die moet schoonmaken. Staat uw type er niet tussen? Of heeft u na het lezen van deze blog toch nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op om advies te krijgen over het schoonmaken van uw vijverfilter. Tevens bieden wij ook onderhoudsservice aan als u het schoonmaken van uw vijverfilter liever uitbesteed.
Meerkamerfilter
Bij een meerkamerfilter kunt u meestal de verschillende kamers apart van elkaar leeglaten doormiddel van afzonderlijke afvoerkranen. De borstels van de voorfilter van een meerkamerfilter kunnen er vaak gemakkelijk worden uitgehaald. Deze mogen net als hierboven is omschreven met vijverwater worden schoongemaakt. In de biologische filter kamers van de meerkamerfilter zitten vaak matten en deze mogen ook losjes worden schoongemaakt. Het grootste afval eraf kloppen of schrapen en een paar keer vijverwater door de kamers spoelen is al voldoende.


Meer dan 25 jaar expert in Vijverbranche!
Vijverwinkel.com is een onderdeel van Vijvercentrum De Scheper. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche. Wij zijn experts in;
– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteit vijverproducten
– Het geven van professioneel vijver advies
Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!
Trommelfilter
Voor een trommelfilter gebruik je ook alleen vijverwater om hem schoon te maken en door te spoelen. Alleen de trommelfilter heeft een goot waarin vuil kan blijven hangen wat niet goed uit zichzelf weggespoeld. Als het vuil zich in de goot opstapelt kunt u dit het beste schoonmaken door er met vijverwater door de te spoelen en met een borsteltje na te borstelen en het vuil los te maken. U kan hiervoor een emmer vijverwater gebruiken of met een dompelpompje en een slang water uit de vijver pompen. Als u de goot kunt laten overstromen met vijverwater heeft u geen emmer of dompelpomp met slang nodig. Ook op de bodem van de trommelfilter kan vuil blijven liggen. Als er een afvoerkraan op zit kunt u het vuil los borstelen en vervolgens door spoelen met vijverwater. De biologische kamers van een trommelfilter mogen op dezelfde manier worden schoongemaakt als de meerkamerfilter.


Beadfilter
Er zijn diverse soorten beadfilters dus ook de manier van schoonmaken kan per beadfilter verschillen. Daarom dan ook dat bij elke beadfilter een gebruiksaanwijzing wordt geleverd met hoe u hem het beste kunt schoonmaken. Maar voor alle beadfilters geldt dat er veel organische afval in de filter terecht komt daarom dan ook dat het noodzakelijk is om deze met enige regelmaat te reinigen. Meestal kunt u merken aan de uitvloeiing of de beadfilter te vervuild is en schoongemaakt moet worden. Als er tussen de beads te veel afval is opgehoopt dan kan het water er niet meer goed doorstromen en wordt de uitvloei minder.
Zeefbochtfilter
Bij een zeefbochtfilter stroomt het water door een zeef heen waarbij het afval op de zeef blijft liggen. Deze zeven moeten met regelmaat schoongemaakt worden anders wordt het afval mee geperst met het vijverwater en komt er meer vervuiling in het vijverwater terecht. U kunt het vuil op de zeef gewoon met een borsteltje verwijderen. Vervolgens kan het afval via de afvoerkraan uit de filter worden gespoeld met vijverwater.

Hoe vaak moet ik mijn vijverfilter schoonmaken?
Dit is natuurlijk in elke vijver situatie anders. Denk aan de inhoud, wat voor soort vijver (siervijver, koivijver, zwemvijver), hoeveelheid vijvervissen, wat voor soort vissen (koi is een zware belasting voor uw filter) etc. Ook is het elke seizoen anders en ook nog afhankelijk van externe factoren zoals weersomstandigheden, bladeren van bomen, bloesem, stof enz.
U kunt het dus alleen bepalen door het met regelmaat te checken. Ziet u dat uw vijverwater minder helder is? Ziet u dat het water wat uit de vijverfilter stroomt minder helder is dan voorheen? Of dat er niet zoveel water meer uit de filter stroomt dan voorheen? Of ziet u zelfs daadwerkelijk dat bijvoorbeeld de filtermatten vol met afval zitten? Dan is het tijd om uw filter schoon te maken!
Heeft u toch nog vragen of wilt u misschien gebruik maken van onze onderhoudsservice? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!
WATERKWALITEIT
Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN
U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe?Â
WATERWAARDEN
Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies!Â
WATERKWALITEIT
Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN
U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe?Â
WATERWAARDEN
Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies!Â
Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in