Hoe komt het dat mijn vijver een te laag zuurstofgehalte heeft?

Zoals eerder vermeld is het vrij normaal dat het zuurstofgehalte niet altijd uit zichzelf optimaal is in uw vijver. Dit door meerdere factoren die door het hele jaar door veranderen. Toch is het handig om te weten wat op het moment van constatering van een te laag zuurstofgehalte de grootste oorzaak is. Dit kunnen veranderingen van buitenaf zijn waar u geen invloed op heeft zoals het weer, veel regenval, warme zomer, onweersbuien etc. Maar het kan ook zijn dat het te maken heeft met factoren waar u misschien wel invloed op kan hebben zoals;

– Te veel of te weinig licht op de vijver, bijvoorbeeld door te veel of te weinig schaduw van bomen.
– Te veel of te weinig vijverbeplanting. Planten zijn de grootste bron van zuurstof in het water. Heeft u bijvoorbeeld een koivijver dan heeft u automatisch weinig tot geen zuurstofplanten en is beluchting extra belangrijk.
– Te veel of te weinig algen. Algen zorgen voor zuurstof in het water. Alleen deze zorgen tevens voor een troebele vijver waardoor u de vissen niet goed kan zien. Wilt u minder algen en een heldere vijver dan heeft u een andere zuurstofbron nodig zoals een beluchtingspomp.
– Geen of te weinig stroming ofwel beweging in het water. Heeft u een stilstaande vijver zonder vijverpomp, fontein of dergelijke dan is er weinig tot geen beweging in het water waardoor juist door beweging kan het water zuurstof opnemen.
– Organische vervuiling van buitenaf door bijvoorbeeld bladeren die in het water terecht komen. Of organisch vervuiling door de ontlasting van vissen. Of organische vervuiling door afsterven van waterplanten.