In welke periode verander ik van type visvoer?

Een periode vaststellen aan het voerschema van vijvervissen is onwijs lastig. Vijverwinkel.com adviseert dan ook om de watertemperatuur als maatstaf te nemen. Het gedrag van de vissen, en daarmee de behoefte aan energie is namelijk sterk afhankelijk van de watertemperatuur. De watertemperatuur is eenvoudig vast te stellen met behulp van een thermometer. In onze webshop vindt u dan ook een ruim assortiment thermometers, met zowel analoge als digitale thermometers.

Watertemperatuur

De watertemperatuur verandert veel langzamer dan de buitenluchttemperatuur. De watertemperatuur is meestal een gemiddelde van de dag- en nacht temperatuur van de buitenlucht. Daarnaast speelt ook de diepte van de vijver een belangrijke rol. Hoe dieper de vijver is, hoe langzamer de watertemperatuur reageert op de buitenluchttemperatuur. Door al deze variabelen adviseren Vijverwinkel.com dan ook, om de daadwerkelijke temperatuur van het water te meten.

Wanneer de exacte watertemperatuur bekend is, kan er opzoek gegaan worden naar passend voer voor deze temperatuur. De vuistregel is als volgt, bij een watertemperatuur tussen de 5°C en 10°C  wordt geadviseerd te voeren met drijvend Wheat-Germ visvoer. Bij een watertemperatuur onder de 5°C adviseren wij te voeren met een zinkende korrel gebaseerd op Wheat-Germ. De zinkende korrel heeft namelijk als voordeel dat de vijvervissen niet in aanraking komen met de koude buitenlucht.

Observeer uw vijvervissen

Vijverwinkel.com adviseert wel om naast deze vuistregel, het gedrag van uw vissen te blijven observeren. Vissen die namelijk in deze periode niet zwemmen, hebben geen behoefte aan voer. Kortom het is niet de bedoeling om vissen wakker te schudden met zinkende korrels.

Vijvervissen leven volgens een bepaalde cycles, waarin de behoefte aan voeding gedurende het jaar sterk kan afwijken. In de lente en herfst wordt geadviseerd visvoer voor lagere watertemperaturen te gebruiken, terwijl in de koude wintermaanden indien het nodig is gevoerd wordt met zinkende korrels. Kortom ieder seizoen hebben uw vijvervissen behoefte aan andere voeding met een variërend voerschema.