Goede vijver beluchting

Om voldoende zuurstof in het vijver water te hebben en te houden is het gebruik van een goede vijver beluchting eigenlijk essentieel. Zeer warm weer zorgt er voor dat het zuurstof gehalte in uw vijver afneemt. Daarentegen staat kouder weer voor een hoger zuurstofgehalte.

De mate van vijver beluchting is afhankelijk van de grootte van uw vijver. Bij een grotere vijver zult u meer moeten beluchten dan bij een kleinere vijver.

Hoe kunt u het zuurstofgehalte op peil houden?

Er zijn diverse manieren om het zuurstofgehalte op peil te houden. We geven een aantal voorbeelden:

  • Gebruik van een luchtpomp en lucht
  • Zorg voor voldoende schaduw in de vijver
  • Voorkom vijverslib op de bodem
  • Regelmatig water verversen
  • Zorg voor voldoende watercirculatie

Met name bij warm weer zullen uw waterplanten en vissen zeer veel zuurstof opnemen uit het vijverwater. Op dit moment is water circulatie eigenlijk de beste manier om snel het zuurstofgehalte van uw vijver op peil te krijgen.

Daarnaast is het gebruik van luchtpompen als vijver beluchting een veel gebruikte methode. Een goede luchtpomp zorgt in principe altijd voor voldoende zuurstof in het water. Via een luchtpomp wordt zuurstof naar bijvoorbeeld een luchtsteen gepompt waarna de lucht gelijkmatig in het vijverwater komt, ook extra circulatie geeft. Vijverbeluchting kan daarnaast ook in de winter gebruikt worden ter voorkoming dat uw vijver helemaal dicht zal vriezen.

“Een goede belichtingspomp voor de vijver is bij warm weer geen overbodige luxe. Zorg voor voldoende zuurstof in uw vijver.”

Vijver beluchting ook voor waterplanten noodzaak

Het spreekt voor zich dat veel waterplanten ‘s nachts ook veel zuurstof opnemen uit het water. Een teveel aan waterplanten kan ertoe bijdragen dat uw vijver onvoldoende zuurstof bevat tijdens de nacht. Goede vijverbeluchting bij veel vijverplanten is dan ook onontbeerlijk, zeker als de temperaturen ook nog eens hoger zijn dan 21 graden Celcius.

Indien u zorgt voor voldoende schaduw in de vijver betekent dat automatisch dat de temperatuur van het water minder snel hoog zal oplopen en waardoor het zuurstofgehalte minder snel daalt. Bij de aanleg van de vijver kunt u daar natuurlijk rekening mee houden. Indien de vijver in de morgen zonlicht krijgt zal dit ervoor zorgen dat de temperatuur geleidelijker hoger wordt.

Capaciteit van de luchtpomp

Erg belangrijk om een goede vijver beluchting te krijgen is het om de capaciteit van de luchtpomp te kennen. Hoe groter de vijver, des te groter de capaciteit van de luchtpomp dient te zijn. Er zijn vele goede luchtpompen in de vakhandel te krijgen.

Uiteraard kunnen wij u adviseren bij de juiste keuze voor vijverbeluchting.

Bewaren