Energiezuinige vijverpompen

Onze energierekeningen worden hoger. Alles aanzetten en alles onnodig aan laten staan is niet meer van deze tijd. Maar we houden het wel graag in balans. We willen duurzamer zijn we willen energie besparen en op onze kosten letten maar zijn ons tevens ook bewust van onze kostbare vrijetijd en willen dan ook graag genieten van de tijd in onze eigen tuin. Want wat is er meer koste-besparend dan vrijetijd spenderen in eigen tuin? Een prachtige vijver maakt de tuin af en zorgt voor een eigen paradijsje op aarde waar je kunt genieten van de natuur en quality time kunt spenderen met familie en vrienden.

Maar willen we dit paradijsje en daarmee de vijver zo duurzaam mogelijk maken en zo energiezuinig mogelijk? Dan kan er onder andere gebruik gemaakt worden van een energiezuinige vijverpomp.

Wat zijn energiezuinige vijverpompen?

Energiezuinige pompen zijn onder andere pompen die met veel capaciteit toch relatief weinig verbruiken. Maar ook regelbare pompen zijn energiezuinig. Omdat deze pompen alleen verbruiken wanneer het nodig is.

Er zijn een aantal pompen die en weinig KW verbruiken en regelbaar zijn. Of deze geschikt is voor uw vijver ligt geheel aan uw unieke situatie. Want deze pompen zijn niet geschikt voor alle soorten vijvers. Wilt u weten welke pomp het meest bij uw vijver past en het energiezuinigst is voor uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Regelbare vijverpompen

U kunt bijvoorbeeld met een regelbare vijverpomp de capaciteit aanpassen aan het seizoen en de situatie. Hiermee bespaar je vooral in de koude wintermaanden als het vijverleven een stapje terug doet en zo ook de vijverpomp een standje lager mag enorm veel energiekosten. Er zijn zelfs pompen die automatisch de weerstand aanpassen aan de situatie om zo energiezuinig mogelijk te zijn. Hoe geavanceerder de regelbare pomp hoe nauwer je het verbruik kan monitoren en hierop kan anticiperen dus tevens ook hoe duurzamer en energiezuiniger.

Heb geen regelbare vijverpomp maar wil toch energie besparen

Heeft u al een pomp en is deze niet regelbaar, laat u dan even door ons persoonlijk adviseren hoe u daar het beste in uw situatie mee om kan gaan. Want het ligt aan de situatie, heeft u een siervijver of zwemvijver, heeft u veel of weinig vissen, veel of weinig vijverplanten, grote vijver of kleine vijver?  Hierop kunnen wij advies geven of u uw pomp in de vijver tijdelijk uit kan zetten in de winter of niet. Dit is namelijk niet altijd mogelijk. Is het wel mogelijk dan bespaart dit natuurlijk energiekosten. Ook is het misschien mogelijk om in uw situatie een FM-Master te gebruiken en/of een controller waarmee u de huidige pompen en filters kunt regulieren.

Tevens zijn er andere aandachtspuntjes om uw vijver zo energiezuinig mogelijk te maken. Zo kunt u de weerstand in de water toe- en afvoer zo laag mogelijk maken. Dit houdt in zo min mogelijk hoogteverschillen, knikken en bochten in het leidingwerk. Minder weerstand zorgt ervoor dat de pomp minder hard hoeft te werken en dus minder energie verbruikt.

Ook het goed onderhouden van de vijverpomp werkt energiebesparend. Al reinigt u hem met regelmaat dan zal deze langer meegaan, dit is duurzamer. Ook zal door regelmatige schoonmaak minder krachtverlies plaatsvinden, al het vuil wat ophoopt zorgt voor weerstand waardoor de pomp meer kracht moet leveren om hetzelfde werk te blijven doen wat dan dus meer energie kost. Zo kunt u het beste in het voorjaar als u de vijver weer op gaat starten voor het zomerseizoen de pomp behandelen met een vijverpompreiniger. Wordt uw pomp zeer intensief gebruikt voor een grote capaciteit of heeft u veel last van draadalg gehad dan is het aan te raden dit vaker te herhalen per jaar. Minder weerstand door ophopende algen en andere aanslag zorgt voor minder energie verbruik.

Elke vijver is uniek en elke vijver heeft andere aandachtspuntjes om het energiezuiniger te maken. Wilt u persoonlijk advies om uw energie verbruik van uw vijver om laag te krijgen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom langs bij ons vijvercentrum.