Zweefalg

Naast het feit dat u een groene vijver zult hebben bij een zweefalgen probleem, kunnen zuurstofplanten nauwelijks nog groeien. Deze krijgen namelijk nauwelijks nog licht. Daardoor wordt dus ook direct de zuurstof verhouding in het vijverwater verstoord.

De GH waarde van vijverwater verlaagd zich ‘bijna automatisch’ bij overmatige regenval. Regelmatig uw GH waarde van de vijver verhogen is dus noodzakelijk om het evenwicht in de vijver te behouden. Door regelmatig waterstabiel toe te voegen remt u deze verlaging af.

Door KH toe te voegen aan het vijverwater, wordt ook de CO2 waarde verhoogd.

Zweefalgen bestrijden door UV filter

Een meer radicale methode, die direct werkt en merkbaar is, is het installeren van een UV filter. Een UV filter installatie zorgt ervoor dat het vijverwater direct in contact gebracht wordt met een kleine hoeveelheid UV straling.

De UV straling zorgt er direct voor dat zweefalgen samen zullen klonteren. De vlokken van zweefalgjes worden nu zo groot dat ze in een filter kunnen worden opgevangen. Hier voor is een juiste doorstroming en voldoende vermogen aan UV en vereiste.

De UV lampen in de UV filter dienen jaarlijks vervangen te worden.

Zweefalg blijvend bestrijden

Als u permanent zweefalg wilt bestrijden is het dus eigenlijk zaak om twee maatregelen te nemen:
– Waterkwaliteit in orde krijgen (GH – KH en CO2)
– UV Filter installeren

Door regelmatig het water te (laten) controleren en de resultaten van uw metingen direct te corrigeren, zult u de zweefalg geen kans geven.

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen, om samen te bepalen wat voor uw situatie de beste oplossing is.

Titel

Ga naar de bovenkant