Wintervoorbereidingen voor de Vijver!

De temperaturen zijn weer aan het dalen en het vijverseizoen loopt langzaam ten einde. Het is belangrijk om uw vijver voor te breiden om de winter periode. Dit scheelt u straks ook weer werk tijdens het opstarten van de vijver in het voorjaar.

Sfeervolle vijververlichting

De dagen worden korter en het is eerder donker. Door gebruik te maken van vijververlichting, is het toch nog mogelijk om te genieten van uw vissen en vijver. Vijverwinkel.com heeft een ruim aanbod aan vijververlichting.

Voorkom bladeren in uw vijver

In deze periode verliezen veel bomen hun bladeren. Een schepnet kan hier daar ook goed bij van pas komen. Hiermee kunt u namelijk de vallende taken en bladeren uit de vijver scheppen. Of u kunt gebruik maken van een afdeknet. Dit voorkomt dat er bladeren terecht komen in de vijver. De laatste optie is het toepassen van een skimmer. Dit product zorgt ervoor dat het wateroppervlak wordt schoon gehouden. De Velda Pond Skimmer is optimaal geschikt voor het schoonhouden van uw wateroppervlak.

Op welke manier u de bladeren en takjes uit de vijver houdt kunt u zelf bepalen. Maar het is wel belangrijk om de bladeren en takjes te verwijderen. Deze vormen namelijk in korte tijd een sliblaag op de bodem. Bij dit proces zullen er rottingsgassen ontstaan en deze zijn helaas schadelijk voor vissen.

Een welverdiende oppepper

Ook is het belangrijk om in de herfst of winter vijverbacteriën toe te voegen. Het product wat hiervoor geschikt is zijn de Autumn/Winter Prep bacteriën.  Deze vijverbacteriën helpen de afbraak van bladeren, bezinksel en ander organisch materiaal te versnellen. Ook helpt de Autumn/Winter Prep uw vissen een gezond immuunsysteem te behouden. Specifiek voor de aankomende periode zitten hier bacteriestammen in die ook werken bij koude temperaturen en onder donkere omstandigheden, denk aan ijs en sneeuw.

Aangepast voerschema

Het gedrag van uw vissen zal in deze periode ook veranderen en ook de buitentemperatuur daalt. Daarom heeft het voerschema een paar aanpassingen nodig.  In de herfst kan het vijverwater nog redelijk op temperatuur blijven. Toch gaan de vissen zich in deze periode voorbereiden op de wintermaanden.Daarom is het belangrijk uw vissen te voeren met licht verteerbaar visvoer.

De hoeveelheid visvoer kunt u minderen naarmate dat de watertemperatuur daalt. Daarom adviseren wij bij een watertemperatuur tussen 10°C en  12°C te voeren met visvoer gebaseerd op Wheat-Germ. Onder de 5°C adviseren wij te voeren met een zinkende korrel gebaseerd op Wheat-Germ. De Wintermix van Vijvercentrum De Scheper is hier optimaal geschikt voor.Wilt u meer lezen over dit onderwerp, lees dan hier het blog over: In welke periode verander ik van type visvoer?

De hardheid van uw vijverwater

In de herfst valt meestal veel regen, dit kan als gevolg hebben dat de hardheid van uw vijverwater sterk terugloopt. De KH wordt namelijk verbruikt om de pH van uw vijver te bufferen. Wanneer de KH te ver terugloopt, ontstaat er een risico op zuurval. Ook wel bekent als de pH crash. Daarom wordt er geadviseerd om het water regelmatig te testen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de JBL Pro Scan. Dit product geeft u in combinatie met uw smartphone binnen 2 minuten de testresultaten van uw vijverwater.

Vijverpomp niet aanzuigen vanaf de bodem!

Langzaam wordt het kouder. Dit betekend dat het tijd is voor een aanpassing de aansluiting van uw vijverpomp. Het is belangrijk dat de pomp niet meer wordt aangezogen vanaf de vijverbodem. Bij koud water bevindt zich hier namelijk vijverwater met de hoogste temperatuur. Vissen overwinteren dan ook in dit water. Daarnaast wordt het water richting de oppervlakte wordt echter steeds kouder. Vandaar dat het ijs ook drijft.  Wanneer het warmere bodemwater dus wordt weggepompt, krijgen de vissen het steeds zwaarder om te overwinteren.

Er wordt aanbevolen de pomp het vijverwater hoger te laten aanzuigen. Dit kan bijvoorbeeld door een andere aanzuiging op de pomp met een satelliet. Of u kunt de pomp aansluiten op een skimmer. Het water zal dan vanuit het wateroppervlakte worden aangezogen. Waardoor het water op de vijverbodem met rust wordt gelaten.

Wanneer er een plateau in de vijver aanwezig is, kunt u de vijverpomp ook hierop plaatsen. Als laatste is het belangrijk wanneer de vijverpomp beschikt over een energiezuinige stand, de pomp hierop in te schakelen. Een voorbeeld van een vijverpomp met energiezuinige stand is de SuperFish Pond ECO plus 10.000.

Bij ondiepe vijvers is het anders.

Bij ondiepe vijvers is het aanzuigen van de pomp een ander verhaal.  Onder ondiepe vijvers vallen vijvers van 60 centimeter of minder diep. Hierbij adviseren wij u de pomp stil te zetten in de winter. Ondanks dat u misschien kunt aanzuigen via een extra inlaat, zal het bodemwater toch worden aangezogen. Waardoor het evenwicht in de waterlagen verstoord wordt.

Houdt er wel rekening mee dat wanneer u de pomp stil zet en wilt opbergen voor de winter. De vijverpomp eerst 24 uur gedompeld dient te worden in pumpcleaner. Hierdoor wordt  opdrogen van kalk en indikken van slib namelijk aanzienlijk verminderd. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Pumpclean van Oase.

Vijver ijsvrij houden!

Ook bestaat er weer kans op vorst. Zorg ervoor dat de vijver nooit geheel dichtvriest. Dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van een ijsvrijhouder of skimmer. Hierdoor wordt er een continu wak in de vijver gecreëerd, waardoor er gasuitwisseling kan blijven plaatsvinden met de buitenlucht. Wanneer er namelijk geen gasuitwisseling plaatsvindt, kan het water geen zuurstof opnemen. Ook kunnen kooldioxide en andere gassen niet worden afgevoerd. Wees voorbereid om deze problemen te voorkomen. Sla nooit met een voorwerp op het ijs, om een wak te maken.

Een van de beste ijsvrijhouders op dit moment is de Schego Therm Vario vijververwarming met vorstbeveiliging. Wilt u gebruik maken van een skimmer als ijsvrijhouder. Dan adviseren wij om de AquaSkim 20 van Oase te gebruiken.