Vijverpomp op zonne-energie

We zijn allemaal wat bewuster bezig. Daarnaast worden energierekeningen hoger en is alles aanzetten en aan laten staan niet meer van deze tijd. Maar we houden het wel graag in balans. We willen duurzamer zijn maar zijn ons tevens ook bewust van onze kostbare vrijetijd en willen graag genieten van de tijd in onze eigen tuin. Een prachtige vijver maakt de tuin af en zorgt voor een eigen paradijsje op aarde. Maar willen we dit zo duurzaam mogelijk maken en zo energiezuinig mogelijk dan is het misschien mogelijk om te kiezen voor een vijverpomp op zonne-energie.

Naar een vijverpomp op zonne-energie wordt in deze tijd dan ook veel gevraagd. Toch is de techniek nog niet zodanig dat u vijverpompen met grote capaciteit op zonne-energie kunt aanschaffen. Dus voor grote vijvers is het helaas nog niet mogelijk om een vijverpomp direct op zonne-energie te gebruiken. Daarnaast dient een filterpomp 24 uur per dag te lopen. Omdat de zon niet 24 uur per dag schijnt is de pomp die u gebruikt voor uw filtersysteem alleen op een zonnepaneel niet voldoende. Als opslag dient u dan tevens een accu te hebben om de energie op te slaan. Het systeem wordt daardoor erg kostbaar. Natuurlijk kunt u altijd zelf een normale vijverpomp indirect op eigen zonne-energie zetten. Maar er zijn nog geen directe zonne-energie vijverpompen voor grote vijvers hiervoor kunt u wel kiezen voor een energiezuinige vijverpomp.

Er zijn wel kleine systemen in de handel. Een vijverpomp op zonne-energie kan dan tot circa 1.500 liter per uur verwerken. Voor de meeste toepassingen in de vijver is dit te beperkt, dus is de capaciteit simpelweg onvoldoende. Normaliter dient het gehele vijverwater minimaal 1 keer per uur opgepompt te worden en naar het vijverfilter getransporteerd te worden. Dat wil zeggen dat de vijver maximaal 1.500 liter inhoud mag hebben. Maar heeft u een kleine vijver of wilt u de pomp gebruiken voor bijvoorbeeld een fontein, waterval of beekloop dan kan dit wel genoeg zijn.

Wilt u advies over hoe u uw siervijver of zwemvijver zo energiezuinig mogelijk kan maken? Kijk dan eens naar onze blog over “Hoe maak ik mijn vijver energiezuinig en duurzaam?”. Of neem gerust contact met ons op voor advies op maat! Ook bent u altijd welkom om langs te komen bij ons vijvercentrum voor persoonlijk advies.

Titel

Ga naar de bovenkant