WATER TESTEN
BEZOEK SHOWROOM

Het nut UV lamp in uw vijver

Een UV lamp voor uw vijver kopen kan ervoor zorgen dat uw probleem met bijvoorbeeld zweefalgen tot het verleden gaat behoren. Door het gebruik van een UV filter voor de vijver lamp en deze direct met al het vijverwater in contact te laten komen, hebben zweefalgen geen kans meer.

Via onze webshop leveren wij diverse producten om uw vijver helder te krijgen. Als voorbeeld van een geïntegreerd systeem noemen we hier de Oase Biopress Set 10000. Dit product is als set verkrijgbaar (pomp, vijverfilter en UV lamp).

Een UV lamp kunt u voor elke vijver gebruiken. Het maakt dus niet uit of u in het bezit bent van een natuurvijver, koivijver of zwemvijver. Het effect is bij elk van de hiervoor genoemde voorbeelden identiek.

Voorwaarde is overigens wel dat de waterwaarden van uw vijver goed zijn. Een vijver UV lamp wordt daarom direct aan de vijverfilter gekoppeld.

Zweef algen in het vijverwater zorgen ervoor dat de vijver niet helder is. Uw vijver blijft helemaal groen van kleur en u kunt nauwelijks de vissen en vijverplanten zien. Dit is natuurlijk niet leuk. De meeste mensen hebben het liefst een heldere vijver.

Met behulp van UV lampen voor de vijver kunt u ervoor zorgen dat zweef algen geen kans meer krijgen. Een groene vijver behoort na gebruik van een vijver UV lamp dus vaak tot het verleden. In tegenstelling tot wat veel gezegd wordt, kunt u alleen zweef algen verwijderen met een UV lamp. Draadalgen kunt u met een UV lamp niet voorkomen. Daarvoor zijn andere maatregelen noodzakelijk.

De juiste UV lamp voor uw vijver dient te worden afgestemd op de grootte van uw vijver en vijverfilter. Met andere woorden, hoe meer water er door de vijverfilter stroomt, des te meer capaciteit (Watt) dient de UV lamp te hebben.

Een UV lamp voor een vijver dient jaarlijks vervangen te worden !

De gemiddelde levensduur van een UV lamp is circa 1 jaar. Na dit jaar wordt het aangeraden jaarlijks een nieuwe te kopen. Als u de lamp de hele zomer heeft gebruikt, is het het beste om de UV lamp in het voorjaar, jaarlijks te vervangen om een heldere vijver te krijgen.

Door het gebruik van de UV lamp worden de zweefalgen door de UV straling gedood. Door elk jaar een nieuwe vijver UV lamp aan te schaffen zult u normaal gesproken geen problemen ondervinden met zweefalgen in de vijver en zal de vijver helder blijven.

Direct online kopen? Dat kan op onze webshop. Bekijk hier ons assortiment van UV lampen!

Heldere vijver

Natuurlijk zijn er meer factoren om de vijver helder te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de vijverbodem schoon blijft. Dit kunt u doen door regelmatig de bodem te reinigen met bijvoorbeeld een vijverstofzuiger. Door regelmatig vuil van de vijverbodem te verwijderen zullen de vissen ook minder kunnen ‘froeten’ en ook zal dit de helderheid van de vijver enorm kunnen bevorderen.

Plaats daarnaast de vijverplanten in speciale vijvermandjes en bedek de aarde voor de vijverplanten met bijvoorbeeld grotere steentjes. Op deze manier zullen vissen niet bij de aarde kunnen komen en ook dit zorgt ervoor dat de vissen niet de gelegenheid komen om te ‘froeten’.

Wanneer kunt u de UV lamp voor de vijver uitzetten ?

Wij krijgen veel vragen of de vijver UV lamp het hele jaar aan moet staan. U kunt ervoor kiezen om in de winterperiode de UV lamp voor de vijver uit te zetten, maar noodzakelijk is dit niet. Het uitzetten van de UV lamp doet u eigenlijk alleen bij het toevoegen van bacteriën aan de vijverfilter. Als u de bacteriën heeft toegevoegd zet u de UV lamp voor de vijver gedurende een week (of bij wat kouder weer twee weken) uit.

Op deze manier kunnen bacteriën zich goed ontwikkelen.

Samenvatting vijver UV lamp

Hieronder vatten een en ander nog eens samen ter verduidelijking. Een vijver UV lamp:

  • werkt alleen tegen zweefalgen
  • dient de juiste capaciteit te hebben
  • moet jaarlijks vervangen worden
  • zet u uit bij het toevoegen van bacteriën
  • kunt u als 1 systeem met vijverfilter gebruiken

Heeft nog vragen over vijver UV lampen, kunt u natuurlijk altijd even langskomen of met ons contact opnemen via de website.