Troebel water

 

Het hebben van troebel water kan vele oorzaken hebben. Hieronder bespreken we de oorzaken.

De meest voorkomende oorzaak is dat er het filter niet goed genoeg werkt. Vaak is het zo dat het filter te klein is voor uw vijver. Een filter moet genoeg capaciteit hebben om de vervuiling in uw vijver goed te filteren. Als dat niet gebeurd dan blijft er te veel vervuiling in uw vijver liggen. Kijk dus goed naar wat voor filter u aanschaft, zodat u dit probleem kan voorkomen.

Een andere oorzaak kan ook liggen aan het biologisch evenwicht. U heeft bepaalde waardes die u goed op peil moet houden. De meest belangrijkste waardes zijn de PH, KH en de GH. Dit kunt u meten doormiddel van test trips of druppels. Zorg er dus voor dat de waardes goed op peil blijven. Kijk hier wat de waardes moeten zijn.

Daarnaast is het ook mogelijk dat er niet genoeg bacteriën aanwezig zijn. Bacteriën zorgen er namelijk voor dat de afvalstoffen van vissen en plantenresten worden omgezet naar stoffen die de planten op kunnen nemen. Bacteriën hebben wel hechting  oppervlakte nodig om te kunnen werken, daarvoor heb je verschillende mogelijkheden. Een mogelijkheid is om substraat toe te voegen aan uw vijver, dat kan doormiddel van een plantenfilter of u legt het substraat gewoon op de bodem en/of oeverrand. Ook zijn er filters met een moving bed module waarin korrels zitten die ook veel hechting oppervlakte hebben. Ook in de sponzen van een filter kunnen bacteriën zich vestigen. Zoals net beschreven nemen planten de voedingstoffen op, dus doormiddel van planten kunt u uw vijver ook helderder krijgen.

Vijverwinkel beschikt over een groot assortiment aan vijverartikelen. Alle besproken materialen kunt u bestellen bij Vijverinkel.com.