Vijverfilters

 

Het is belangrijk dat uw vijver gezond, schoon en helder blijft. Hierbij is het zaak dat er een goed filtersysteem aanwezig is bij uw vijver. Vijverwinkel heeft een groot assortiment aan filters. Welk type u nodig heeft hangt ervan af wat de inhoud van uw vijver is en wat de visbezetting is. Heeft u karpers, siervissen of geen vissen? Hieronder gaan we bespreken welke filters er zijn en wat de functie is.

Doorstroom filters

Doorstroomfilters zijn eigenlijk meerkamerfilters maar dan veel compacter. Bij een meerkamerfilter zijn dus de verschillende filtermaterialen verdeelt in meerdere vakken, in een doorstroomfilter komen die allemaal bij elkaar. Doordat een doorstroomfilter compacter is kunt u gemakkelijker het uit het zicht zetten. De bedoeling is is dat een pomp het vervuilde water pompt naar de doorstroomfilter. Het vervuilde water komt vaak eerst langs een UV-C lamp (is optioneel) en gaat dan langs de sponzen af zo kan de vervuiling achterblijven bij de sponzen. Daarna loopt het water uit de filter uw vijver in. Dat kan doormiddel van een uitstroom buis of waterval. Let bij de aanschaf op wat de capaciteit is van het filter. Er zijn ook sets verkrijgbaar waarbij een filterpomp en UV-C lamp inbegrepen zijn.

Meerkamerfilters

Zoals hierboven besproken is een meerkamerfilter een grotere variant dan een doorstroomfilter. Gebruikelijk is dat het filtermateriaal van grof naar fijn gaat per kamer. Omdat het een groter filter is heeft hij dus ook meer capaciteit dan een doorstroomfilter. Een meerkamerfilter kan zowel pomp gevoed geplaatst worden als gravity.

Drukfilters

Zoals de naam al aangeeft komt er druk te staan op het filter. De bedoeling is dat er een filterpomp in de vijver komt te liggen. De filterpomp verplaatst het water naar het filter en de terugvoer kan weer terug omlaag lopen naar bijvoorbeeld een waterloop of waterval. Ook kunnen deze filters onder het waterpeil van de vijver worden geplaatst. Waarmee u het filter makkelijk kunt verbergen. Door de druk dat op het vat zit moet het water wel langs de sponzen, waardoor er optimaal gefilterd wordt. Ook zit er bijna bij alle drukfilters een UV-C lamp geïntegreerd. Ook zijn er sets verkrijgbaar waarbij u een pomp meegeleverd krijgt.

 

 

 

 

Beadfilters

Door de grote hoeveelheden beads in de beadfilter hebben bacteriën veel mogelijkheden om zich te vestigen. Dat maakt dat het filter een groot biologisch reinigend vermogen heeft. Een beadfilter moet geplaatst worden in een gravity systeem, dat betekent dat de filter onder het waterpeil geplaatst moeten worden. Zo is het filter ook niet zichtbaar. Het is wel zaak een voorfilter te plaatsen voor de beadfilter om de grove vervuiling te filteren, aangezien een beadfilter anders snel verstopt zit.

Voorfilters

Zoals u bij de beadfiltes al gelezen heeft zijn voorfilters ervoor bedoeld om de hoofdfilter ter ondersteunen. Voorfilters zorgen ervoor dat het grove vuil uit het vijverwater wordt gefilterd voordat het water naar de hoofdfilter gaat. Zo hoeft het hoofdfilter minder werk te doen, daardoor hoeft hij ook niet veel schoongemaakt te worden en gaat het filtermateriaal ook langer mee. Vijverwinkel heeft verschillende soorten voorfilters in ons assortiment. Voornamelijk zeeffilters.

Trommelfilters

De optimale manier van vijverwater filteren is door een trommelfilter te gebruiken. Tegenwoordig zijn er trommelfilters die geheel automatisch werken, waardoor u er geen omkijken naar heeft. Eigenlijk werken alle trommelfilters hetzelfde, het water wat vanuit de vijver afkomt wordt gescheiden door een ronde trommel met filtergaas. Onder dat filtergaas zit een goot waardoor het water wordt afgevoerd. Al laat het filtergaas minder water door vanwege de vervuiling dan stijgt het water voor het gaas of daalt dat na het gaas afhankelijk van de opstelling van de filterpomp (voor of na het trommelfilter). De niveausensor ziet dit en zet via de besturingskast de spoeling in werking. Een spoelpomp sproeit schoon water door het gaas en alle vervuiling valt in de afvoergoot, die aangesloten zit aan het riool. Tegelijk wordt een motor in gang gezet die de trommel laat draaien.

Bij ieder soort filter zijn er verschillende groottes verkrijgbaar.

Kortom, er zijn veel verschillende soorten filters met ieder hun eigen plus en minpunten. De keus die u maakt heeft dus te maken met de inhoud van uw vijver en wat de visbezetting is. Komt u er echt niet uit dan helpen onze specialisten u graag verder. Voor aanleg bent u bij ons ook aan het juiste adres, kijk op www.vijvercentrumdescheper.nl voor meer informatie.