Bodemafvoeren / Bodemdrains

Wat vaak vergeten wordt als mensen zelf een vijver aanleggen maar wat desalniettemin ontzettend belangrijk is en een hoop onnodig werk voorkomt in de toekomst zijn bodemdrains en skimmers. Deze worden vaak al geïnstalleerd bij het bouwen van een vijver in de wand, maar kunnen eventueel later ook nog toegevoegd worden als drijvende of staande skimmers. Bodemdrains daarentegen moeten wel in de bodem worden gebouwd bij installatie van de vijver.

Bodemdrains en skimmers verwijderen organisch afval direct uit de vijver van de bodem of van het wateroppervlak. Bladeren, dode insecten, stuifmeel en ook andere voedingsstoffen voor algen komen via het oppervlak in het vijverwater terecht. Door dit direct en constant af te zuigen met een skimmer wordt rotting en detoxificatie voorkomen en indirect wordt hiermee algengroei ontmoedigd.

Skimmers verwijderen deze vuildeeltjes krachtig en effectief van het wateroppervlak naar de opvangkorf. Zo wordt het vuil uit het ecosysteem van de vijver verwijderd voordat het vuil het systeem kan gaan belasten.

Een skimmer zuigt het blad en dergelijke van het oppervlak waardoor u zelf niet elke dag aan de slag hoeft met een schepnet om bladeren van uw vijver of zwemvijver te verwijderen.

Drijvende skimmer voor uw vijver

Een drijvende skimmer, het woord zegt het al, drijft op het wateroppervlak. Het is niet verbonden met een vijverfilter. Het vuil dient om de zoveel tijd uit de drijvende skimmer verwijderd te worden.

Deze skimmers worden via elektriciteit gevoed. Een motortje zorgt voor de aanzuigende werking. Er bestaan diverse soorten. Het is een perfect alternatief voor met name de kleinere vijvers en de vijvers die geen bodemdrains en skimmers hebben ingebouwd.

Oase skimmer

Een Oase skimmer staat voor uitstekende kwaliteit. Oase is het wereldmerk als het gaat om al uw vijver artikelen. Vijverwinkel.com is dealer van Oase en heeft dus uiteraard ook diverse soorten Oase skimmers in haar assortiment. Oase heeft onder andere de volgende skimmers:

Bekijk deze producten in onze webshop en bestel direct online.

Skimmer voor zwembad en zwemvijver

Ook voor uw zwembad of zwemvijver zijn skimmers perfect te gebruiken om het wateroppervlak schoon en netjes te houden. Op deze manier kunt u altijd genieten van perfect water en hoeft u zich geen zorgen te maken over afval op de vijver.

Een skimmer voor een zwemvijver wordt bij voorkeur ingebouwd in de wanden van de vijver. Op deze manier zijn ze goed weg te werken en rechtstreeks aan te sluiten op de filterinstallatie.

Nadat het materiaal op de vijver is terecht gekomen en niet snel genoeg is opgezogen door de skimmer kan het naar de bodem van de vijver zinken en daar allerlei ongewenste problemen veroorzaken. Afval op de bodem van de vijver zorgt ervoor dat er ammoniak, nitriet en bijvoorbeeld nitraat ontstaat in het water. Deze stoffen willen we niet in onze vijver hebben omdat ze schadelijk kunnen zijn voor ons visbestand en onze zuurstofplanten.

Het komt er dus op neer dat we zoveel mogelijk drijvend vuil zo snel mogelijk willen verwijderen van het oppervlaktewater. Dit gaat het beste en het meest constant met een of meerdere skimmers. Alles wat de skimmer niet heeft kunnen verwijderen en wat toch op de bodem terecht is gekomen kan worden aangezogen door eventuele bodemdrains.

Een skimmer maken in uw vijver of zwemvijver

Bij de aanleg van een vijver skimmer is de plaats waar de skimmer geplaatst wordt in de vijver van groot belang. Het is belangrijk dat het oppervlaktewater circuleert en derhalve op een bepaald moment ook daadwerkelijk de skimmer kan bereiken. Een krachtige vijverpomp kan daarbij ook helpen. Ook als u een zwemvijver heeft kunt u een skimmer gebruiken. Op deze manier zal in het zwemgedeelte van de vijver afvallend blad in de skimmers terechtkomen en niet naar de bodem zinken.

Met behulp van een vijverpomp wordt als het ware water aangezogen naar de skimmer. Als de skimmer circa voor 50% onder het wateroppervlak geplaatst is, zorgt dat voor een maximale werking van de skimmer. Op deze manier voorkomt u tegelijkertijd dat de vijverpomp, die de skimmer aanzuigkracht geeft, ook nimmer zonder water (en dus droog) komt te staan. Het water wordt daarna via de vijverfilter weer retour gebracht naar de vijver.

In de skimmer zit een opvangmandje of bakje, waar je met regelmaat het vuil uit kunt halen. Op deze manier blijft het grove vuil ook weg bij de vijverfilter.

Bodemdrains

Een bodemdrain zuigt overgebleven vuil van de bodem. De bodemdrain zit aangesloten op een pompput of voorfilter. Het vuil wordt naar de bodemdrain gezogen en naar de filter vervoerd. Hier wordt het gefilterd en verwerkt. Grote vijvers hebben vaak meerdere bodemdrains. Is er geen bodemdrain geïnstalleerd bij de opbouw van de vijver dan is het later nog mogelijk een omgekeerde bodemdrain te plaatsen. Voor meer informatie kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Titel

Ga naar de bovenkant